Pietrele semiprețioase au trezit mereu fascinația oamenilor fie prin culorile vibrante, prin beneficiile pe care le aduc purtătorului sau prin poveștile care le dau o notă mistică.
Chihlimbarul este apreciat pentru căldura și frumusețea sa aparte și a fost purtat ca amuletă, în bijuterii, în mai toate epocile și culturile lumii, timp de mii de ani. Este o piatră asociată cu energia solară, cu vitalitatea și cu echilibrul, iar calitățile sale vindecătoare pentru trup și suflet o fac cu atât mai specială. De aceea ne-am dorit să aducem chihlimbarul în colecția aniversară ce marchează 11 ani de la lansarea Metaphora.
Descoperă, în acest articol, legendele, semnificațiile și proprietățile chihlimbarului natural, care sunt cele mai rare culori, precum și sfaturi despre întreținerea superbelor bijuterii cu chihlimbar.

Vei adora acest colier statement din argint și chihlimbar natural în culori calde, lucrat în Lituania
Legenda chihlimbarului, din preistorie până în prezent
Chihlimbarul mai este cunoscut și sub denumirea de ambră iar numele provine din limba arabă – al-anbar înseamnă „auriu”. Numele te duce deja cu gândul la culoarea prețioasă, galben aurie, a pietrei, care alături de proprietățile sale miraculoase, i-au adus un loc privilegiat în viața spirituală, din cele mai vechi timpuri până în cele moderne.
Câteva piese brute, care datează din perioada paleolitică, au fost descoperite în peșteri din Marea Britanie și din nordul Europei, la o oarecare distanță de sursele de chihlimbar. Fascinația pentru chihlimbar se duce până în vremurile preistorice și atinge apogeul în perioada antichității când devine activ „Drumul chihlimbarului” – una dintre cele mai vechi rute comerciale care lega Marea Baltică cu cea Mediterană.

Poartă un pandantiv cruciuliță din chihlimbar natural și o brățară statement unicat, disponibile în colecția aniversară Metaphora
În era faraonilor din Egiptul antic, chihlimbarul făcea parte, alături de tămâie, din ritualuri mistice și era folosit chiar și în procesul de îmbălsămare a mumiilor. În piramide s-au descoperit talismane, amulete și bijuterii confecționate din chihlimbar – erau purtate cu credința că alungă blestemele și energiile negative.
Și alte civilizații din jurul lumii au strânse legături spirituale cu piatra de chihlimbar – grecii, etruscii, indienii, mesopotamienii. Pulberea obținută din chihlimbar este utilizată din cele mai vechi timpuri pentru calitățile sale de vindecare și purificare a corpului, dar și a minții. Iar populațiile din zona Baltică i-au atribuit chiar o valoare comercială, folosind „Aurul Nordului” drept monedă de schimb.

Alege un colier rigid din argint și chihlimbar natural, este un model care se așează superb în jurul gâtului
Legendele ne dezvăluie că, pe vremuri, piatra de ambră se folosea atunci când se ridica o locuință – oamenii puneau chihlimbar pisat la temelia caselor pentru a ține la distanță spiritele rele. Era purtată de șamani și vindecători și asociată cu locuri sacre, unde s-au descoperit statuete sculptate din chihlimbar natural.
O caracteristică cu adevărat specială a chihlimbarului este dată de insectele preistorice fosilizate în anumite pietre – este miraculos să poți observa aceste mici vietăți așa cum erau cu milioane de ani în urmă, când au rămas captive în rășina care acum s-a transformat în chihlimbar.
Semnificațiile chihlimbarului
Chihlimbarul este o piatră ce atrage energiile pozitive și forțele care asigură protecție celui ce o poartă. Este asociată cu soarele și, asemenea unei doze de vitamina D, generează o stare de echilibru, vitalitate, încredere și te eliberează de stresul zilnic.
Se spune că în zecile de milioane de ani, cât a durat procesul de formare a chihlimbarului, aceasta a înglobat în structura sa „întelepciunea pământului” – o energie străveche care îți deschide calea către cea mai bună perspectivă asupra vieții. De-a lungul vremii, multe civilizații au urmat această cale.

Un pandantiv ca o amuletă norocoasă, lucrat din chihlimbar natural cu inserții spectaculoase
Vikingii sculptau bucăți de chihlimbar în forme de animale, despre care se credea că ar conține puterea acestora. În Grecia și Roma antică, femeile purtau figurine de pești, broaște și iepuri de chihlimbar pentru fertilitate. Iar chinezi credeau că sufletele tigrilor se transformă în chihlimbar la eliberarea lor din această lume fizică.
Și în zilele noastre chihlimbarul este căutat pentru că atrage energiile pozitive, oferă claritate gândurilor, susține încrederea de sine și îndepărtează stările depresive. Fie că vorbim de obiecte decorative sau de bijuterii cu chihlimbar, prezența lor face minuni indiferent de formă.

Descoperă pandantivele cu dublă simbolistică – îngeraș și cruciuliță, din chihlimbar natural în nuanțe deosebite
Proprietățile chihlimbarului
Pietrele de chihlimbar nu sunt cristale în sensul tradițional care implică formarea în roci din compuși minerali. În schimb, ele se încadrează în categoria pietrelor semiprețioase organice, din care fac parte și perlele, fildeșul și coralul.
Piatra de chihlimbar se formează prin fosilizarea rășinii de copac, într-un proces care se poate întinde pe 30 – 90 de milioane de ani. Rășina de chihlimbar provine, în mod special, din arborele Pinus succinifera. Cea mai veche bucată de chihlimbar descoperită este estimată la aproximativ 320 de milioane de ani.
Chihlimbarul este o piatră cu o duritate mică, se sparge ușor, având un indice cuprins între 1 – 2,5 din 10 pe scara Mohs. Transparența variază de la claritate foarte bună, la translucid și chiar opac. Iar o proprietate aparte a chihlimbarului este aceea de a se încărca cu energie – dacă îl freci cu o bucată de lână sau mătase, acesta captează energia.

Piesa centrală a acestui colier rigid din argint și chihlimbar natural, este piatra cu un joc de texturi și culori, pentru un look chic
Pietrele de chihlimbar brut sunt evaluate la diferite niveluri, iar valoarea lor de piață depinde de o serie de factori cum sunt vârsta, transparența, forma sau culoarea.
Cele mai mari surse de chihlimbar, utilizate pentru bijuterii dar și pentru cercetare științifică, se găsesc în regiunea baltică a Europei (Lituania, Letonia, Estonia), în Republica Dominicană și în Myanmar. Pentru cei interesați de „cel mai prețios chihlimbar din lume” opțiunea este chihlimbar baltic.
Există și o varietate rară, specifică României, se numește chihlimbar rumanit și se găsește în zona montană a Buzăului. Tot aici, în localitatea Colți, este Muzeul de Chihlimbar unde poți să vezi pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii și unelte folosite pe vremuri la extragerea și prelucrarea pietrelor.

Dăruiește-ți o brățară unicat din chihlimbar natural în nuanțe roșiatice, brune și culoarea mierii
Culoarea chihlimbarului
Paleta cromatică a pietrelor de chihlimbar este una diversă. Pe lângă nuanța consacrată de galben auriu, există și alte tipuri de chihlimbar, unele extrem de rare:
- Chihlimbar galben – este cel mai răspândit, peste 75% din pepitele extrase au această culoare.
- Chihlimbar albastru – este cea mai rară nuanță, descoperită abia recent în Republica Dominicană.
- Chihlimbar roșu – o altă nuanță aparte care dă valoare pietrei, fiind specifică unui tip de chihlimbar baltic.
- Chihlimbar alb – tot din categoria culorilor rare, găsită doar la 1-2% dintre pepitele extrase.
- Chihlimbar verde – este o nuanță unică specifică pietrelor din Dominicană
- Chihlimbar negru – se găsește, mai ales, în zona Baltică și chiar în țara noastră, în zona Buzăului.
Bijuteriile cu chihlimbar natural, în vremurile noastre
Fascinația pentru chihlimbar continuă și în prezent iar frumusețea sa este una mereu actuală.
Pietrele sunt montate, cel mai des, în bijuterii lucrate din argint – pandantive, brățări, cercei, inele, broșe, există opțiuni pentru toate gusturile.

O bijuterie statement: colierul unicat din argint și chihlimbar natural atrage toate privirile dar și energiile pozitive
Pentru cei pasionați de astrologie, chihlimbarul este considerat talismanul norocos al celor născuți în zodiile Leului și Săgetătorului, dar este o piatra care aduce noroc tuturor zodiilor.
Fie că vorbim de accesorii subtile – o pereche de cercei cu șurub din argint și chihlimbar natural sau un colier statement în diferite nuanțe calde, bijuteriile cu chihlimbar natural se integrează frumos în orice ținută abordezi, de la una casual la o ținută pentru ocaziile speciale din viața ta.

Completează-ți ținutele de zi cu zi cu acești cercei delicați cu șurub din argint și chihlimbar natural
Pentru ținutele de zi cu zi poți alege un colier rigid din argint și chihlimbar natural, este un model simplu care se așează superb în jurul gâtului, unde toată atenția îi revine pietrei în nuanțe calde de galben și brun. Îți poți accesoriza ținuta și cu o brățară din chihlimbar natural sau un lanț din argint cu pandantiv cruciuliță, găsești în colecția aniversară Metaphora aceste bijuterii unicat, produse în serii limitate.
Dacă te atrag bijuteriile masive, îți poți completa colecția cu un set statement, recomandarea noastră este acest set cu colier și brățară – este lucrat manual din piele neagră care îmbracă și scoate în evidență frumusețea vie a pietrei de chihlimbar natural. Combină un set statement cu o rochie neagră clasică și vei atrage toate privirile, dar și energiile pozitive.

Vei atrage toate privirile cu acest set spectaculos cu colier și brățară din piele neagră și chihlimbar natural, lucrat manual în Lituania
Nu-ți face griji pentru îngrijirea pietrelor de chihlimbar, este un proces ușor – se folosește o cârpă curată, moale, umezită cu apă fierbinte, pentru a freca piatra și pentru a îndepărta depunerile. Imediat după, piatra se usucă cu o cârpă. Este recomandat să eviți contactul pietrei cu detergenți, parfumuri, cosmetice dar și surse de căldură, care o pot deteriora.
Descoperă bijuteriile unicat cu chihlimbar natural, din colecția Metaphora.
Fie că alegi chihlimbarul pentru istoria bogată de milioane de ani, pentru proprietățile tămăduitoare sau doar pentru frumusețea și căldura pe care o emană, aceste bijuterii îți vor completa minunat ținutele și îți vor transmite o stare de bine.