Despre Onix, piatra stăpânirii de sine: semnificații și proprietăți ale bijuteriilor cu onix negru

Onixul negru a avut dintotdeauna o reputație controversată și o doză de mister, ceea ce a făcut ca această piatră semiprețioasă să devină una pur și simplu irezistibilă.

Dacă negrul abisal a fost asociat cu doliul în Europa, alte culturi l-au iubit pentru profunzime. Tuaregii poartă și acum pandantive, brățări și inele cu onix ca amulete, pentru a-i ajuta să își controleze emoțiile și stările negative, aducând-le echilibru.

Cât despre hinduși, aceștia consideră onixul piatra stăpânirii de sine și a iluminării spirituale, negrul fiind suma culorilor, semn al stabilității și armoniei.

Inel cu onix negru, o bijuterie amuletă cu rol protector

Inel argint și onix negru, lucrat în Niger. Descoperă colecția de bijuterii din argint și pietre semiprețioase.

Indiferent de simbolistică, onixul negru rămâne o piatră semiprețioasă a eleganței și a bunului gust. Și tocmai datorită acestor calități, este purtat de femei și de bărbați.

Descoperă, mai jos, proprietățile fizice și terapeutice ale pietrei onix, cât și semnificațiile bijuteriilor cu onix negru care au cucerit lumea, din antichitate și până astăzi.

Onixul – proprietăți fizice

Onixul este o calcedonie minerală stratificată pe care o întâlnești într-o gamă largă de culori și de modele cu benzi concentrice. Ele pot fi alb-negru, roșii, galbene, albastre, verzi, cu diferite benzi cafenii, roz pal, roșii și albe.

Onixul negru este cele mai faimos și mai popular tip, datorită frumuseții sale enigmatice și versatile. Acesta nu este la fel de comun precum onixurile colorate, cum este sardonixul.

Tot la capitolul proprietăți fizice, onixul are duritatea pe scara Mohs de 6,5-7 și un luciu ceros. Este montat preponderent în bijuterii de argint pentru contrastul superb, ușor vintage, dintre negrul lucios și argintul sclipitor. Piatra onix variază de la translucid la opac precum carneolul, o altă piatră semiprețioasă de o culoare distinsă.

Onixul se extrage din numeroase regiuni ale lumii, cum ar fi Grecia, Yemen, America Latină, Canada, Australia, China, Indonezia, Madagascar, America. Cel negru se extrage în general din țări precum India, Brazilia și Argentina, care dețin cele mai mari mine.

Pietrele onix au fost tratate din cele mai vechi timpuri, pentru a le intensifica culoarea și a o face cât mai atrăgătoare, însă pe piață există și multe imitații din rășini sau sticlă colorată în negru. De aceea, e indicat să investești în bijuterii cu onix de la magazine de încredere, care vând doar pietre veritabile, de calitate.

Modelele pe care le găsești la Metaphora sunt lucrate manual după modele tradiționale din India și Niger, de către artizani bijutieri locali. Ai garanția autenticității și a calității unei bijuterii superbe cu piatră onix, ideală și pentru un cadou – pentru un domn sau o doamnă elegantă.

Butoni de camasa din argint si onix negru pentru barbati eleganti

Butonii Hiran din argint și onix negru vor pune minunat în valoare cămașa potrivită a unui domn elegant.

Piatra Onix, în poveștile din jurul lumii

În Egiptul de acum 5000 de ani, onixul era folosit la obiectele de ceramică și vase, sculpturi, ornamente, sigilii și obiecte regale. Regina Cleopatra ar fi avut numeroase bijuterii cu onix în colecția sa, cucerită de frumusețea nobilă a pietrei.

Dar piatra a devenit faimoasă în mâinile grecilor și ale romanilor, în viață și în legendă.

Cupidon, fiul zeiței iubirii Venus și al lui Marte, zeul războiului, i-ar fi tăiat unghiile mamei sale în timp ce dormea, cu vârful unei săgeți. Căzute în albia râului, ele s-ar fi transformat în pietre de onix, memento al frumuseții zeiței pe Pământ.

Cuvântul în sine vine din latinescul onyx și din grecescul ὄνυξ, care înseamnă „gheară” sau „unghie”.

Războinicii antici purtau amulete din onix pentru a le insufla vitejie în lupte. Adesea, acestea erau sculptate cu chipurile lui Hercule și Marte. Generalul Publius Cornelius Scipio, care l-a învins pe Hannibal la Cartagina, purta o amuletă cu onix, conform relatărilor istorice.

Onixul negru a avut mult timp o reputație controversată. În limba arabă, el apare sub numele de el jaza, care înseamnă „tristețe”. În China de acum două secole, doar sclavii și slugile extrăgeau piatra. Nimeni nu voia să atingă sau să aibă o piatră de onix, crezând că nu e de bun augur.

Însă în timpul domniei reginei Victoria a Angliei, semnificațiile onixului și felul în care acesta a fost perceput s-au schimbat drastic. Regina iubea așa mult aceste bijuterii elegante și sofisticate încât le-a oferit cadou întregii ei familii, de-a lungul domniei. Nu a durat mult și onixul a devenit o bijuterie la modă în toată Europa.

Onixul negru: proprietăți metafizice și semnificații

Au existat culturi care vedeau onixul drept un cristal depresiv, care temperează pasiunea sau dorința și ține demonii captivi în negrul său abisal. În Europa medievală, era asociat cu doliul și cu ghinionul, crezându-se că aduce nemulțumire și ghinion în casă, coșmaruri și nenorociri.

Însă mult mai multe culturi ale lumii îl adorau ca pe o piatră puternic protectoare.

Triburi din Myanmar păstrau figurine din onix în case pentru a le proteja căminul și familia. În poveștile indiene și persane, onixul negru este protector împotriva răului și a energiilor negative.

Se credea că amplifică tăria de caracter, auto-controlul și curajul de a-ți aduna forțele pentru a reuși în viață. Purtarea sa întărește intuiția și echilibrul, maturizarea spirituală.

pandantiv argint cu onix negru, piatra semipretioasa a zodiei capricorn

Comandă aici: Pandantiv-amuletă hamsa din argint și onix, lucrat manual în Niger.

Gemologii indieni descriu onixul ca un protector pentru relațiile armonioase. Uniunea strânsă a pietrelor și, totuși, contrastul puternic dintre straturile de alb și negru ar simboliza dragostea dintre doi oameni.

În cultura chineză de astăzi, onixul negru este important în Feng Shui, fiind o piatră a vitalității, ambiției și a perseverenței.

Culturile acestea iubesc și azi onixul și îl poartă în amulete și bijuterii spectaculoase. Găsești modele esențiale și în colecția noastră, lucrate manual de bijutieri tuaregi și indieni în serie limitată sau unicat.

Interpretările astrologice ale pietrelor semiprețioase pentru zodii recomandă onixul negru în special pentru Capricorn și Leu, considerată piatră norocoasă pentru că insuflă putere și calm.

Butoni eleganti de camasa din argint si onix negru

Butonii din argint și onix negru Kannur vor fi un cadou pe măsura unui domn elegant.

Cum porți bijuteriile cu Onix negru?

Popularitatea onixului negru s-a impus definitiv în modă odată cu perioada Art Deco, care a adus în Europa și Statele Unite un curent artistic îndrăzneț și iubit și azi. Prin anii ’20, apar modele inovatoare și deosebite de bijuterii cu pietre exotice din Est – lapis lazuli, turcoaz, agat. Onixul și-a câștigat un loc favorit printre ele, datorită eleganței sale atemporale.

De altfel, o bijuterie cu onix negru este un cadou ideal pentru un domn elegant, precum butonii Metaphora din argint de mai sus, care sunt extrem de fini.

Contrastul dintre argint și negrul onixului este incredibil de elegant, ceea ce face ca orice bijuterie o alegere remarcabilă cu orice ținută ai purta.

Este o combinație extrem de versatilă, care asigură un look șic și rafinat, în doza de care ai nevoie pentru un look de zi sau de seară.

Alege-ți bijuteria cu onix preferată!

La Metaphora, credem că e important să lași semnificațiile și frumusețea fiecărei pietre să te inspire. Alege bijuteriile cu onix care simți că „vorbesc” despre tine!