Despre Ametist, piatra spiritualității: tipurile, semnificațiile și proprietățile bijuteriilor cu ametist

Bijuteriile cu pietre semiprețioase pe care le purtăm sau pe care le dăruim sunt adesea pline de povești și legende.

Unele semnificații se păstrează până astăzi, pentru că oamenii au avut mereu nevoie să îmbrace obiectele cu simboluri, să le dea o nouă dimensiune. Astfel, unii dintre noi nu aleg doar o bijuterie, ci și simbolul pe care aceasta îl poartă. Alții privesc bijuteriile doar ca pe un accesoriu mai degrabă feminin, al eleganței și al bunului-gust.

Cercei din argint si piatra amestist, plina de semnificatii si simboluri

Finuți și eleganți, cerceii din argint cu ametist îți vor da un aer cuceritor.

Indiferent de categoria în care te încadrezi, ametistul este una dintre pietrele semiprețioase care, pe lângă culoarea irezistibilă, are și o poveste specială.

Descoperă, mai jos, proprietățile ametistului și semnificațiile sale, precum și legendele în care a fost menționată această piatră semiprețioasă mov, încă din Antichitate, și află ce pot semnifica bijuteriile tale cu ametist.

Pandantiv indian din argint cu ametist, in forma de yoni, Metaphora

Poartă forma elegantă a feminității cu acest pandantiv din argint și ametist, lucrat în India.

Legenda ametistului, din Antichitate și până azi

Denumirea pietrei semiprețioase provine din limba greacă, „amethystos”, și se traduce prin „neintoxicat” sau „contra beției”. Cum vinul era băutura preferată a zeilor în Grecia antică, aceștia se lăsau uneori duși de val. De aceea, zeii alegeau să poarte bijuterii cu ametist, despre care se credea că îi feresc de starea de beție.

Numele ametistului provine dintr-o legendă și mai veche despre fecioara Amethyst.

Se spune că într-o zi Bacchus, zeul vinului, s-a supărat foarte rău pe un muritor și a jurat că drept răzbunare îl va ucide pe primul om care îi va ieși în cale, indiferent cine ar fi acesta. Întâmplarea face ca tocmai tânăra Amethyst, care era în drum spre templul zeiței Diana, să fie cea care i-a ieșit în cale lui Bacchus. Fără să mai stea pe gânduri, acesta a ucis-o pe fecioară. Zeița Diana, profund mâhnită să vadă toată scena, a transformat-o pe Amethyst în piatră. După ce i-a trecut mânia însă, Bacchus a regretat toată întâmplarea și în încercarea de a atenua cumva destinul fetei, a turnat vin roșu peste piatră, iar aceasta a căpătat imediat culoarea purpurie a ametistului.

colier din argint cu ametist, lucrat manual in India – metaphora

Acest colier din argint cu ametist, lucrat manual în India, oferă o eleganță aparte și se așează extrem de frumos pe decolteu.

Semnificațiile ametistului

Oamenii au avut mereu nevoie să creadă într-o putere superioară, care să le dea încredere și să îi protejeze. Odată cu trecerea timpului, semnificațiile ametistului s-au schimbat. De pildă, în Evul Mediu în Europa soldații purtau asupra lor amulete din ametist cu scopul de a-i proteja, ajutându-i să rămână raționali în timpul luptei.

pandantiv rotund din argint cu ametist

Comandă aici: Pandantiv cu ametist lucrat manual în India, o bijuterie delicată și feminină

Cel mai vechi ametist de forma unei amulete gravate datează din anul 100 înainte de Hristos și a fost găsit în mormântul unui rege grec din Micene. De altfel, pe teritoriul Greciei și al Asiei Mici au fost descoperite mai multe cupe de ametist din aceeași perioadă.

În zilele noastre, ametistul este considerat piatra spiritualității și al liniștii interioare, o amuletă protectoare, care purifică, dar și cea care îi ajută pe artiști în procesul de creație.

bratara charm cu elefant din argint

Alege-ți talismanul norocos: Brățară din argint și ametist și charm elefant, simbolul cunoașterii și al rezilienței mentale – lucrată manual în Thailanda.

Totodată, se spune că acesta stimulează inspirația și intuiția și ne ajută să vedem limpede lucrurile, fiind folosit și pentru meditație.

Proprietățile ametistului și beneficiile sale

Din punct de vedere geologic, ametistul, care se remarcă prin culoarea sa spectaculoasă, sofisticată, este o varietate de cuarț violet-albăstrui. Nuanțele sale însă pot varia destul de mult, unele pietre fiind aproape roz.

O trăsătură a culorii este distribuirea neuniformă, observându-se cu ușurință și nuanțe mai închise. Intensitatea culorii variază în funcție de zona geografică din care provine: de exemplu, cele mai multe varietăți de ametist se regăsesc în Siberia, în India, dar și în Brazilia. Ametistul siberian are culoarea cea mai intensă. Pe de altă parte, cele din Franța au nuanțe mai pale, care amintesc de culoarea liliacului.

Bratară din argint si ametist, lucrata in India de bijutieri artizani.

Oferă-ți un cadou cu semnificație: brățara din argint cu ametist Andhra Pradesh, cu două detalii yoni, simbol al feminității în India.

În ceea ce privește duritatea, ametistul are nivelul 7 pe scara Mohs, 10 indicând duritatea maximă. De asemenea, el este sticlos și semitransparent, ametistul perfect transparent fiind considerat de cea mai bună calitate, lucru care se reflectă și în prețul acestuia.

Printre țările cu cea mai mare producție de ametist din lume se numără Brazilia, Coreea de Sud, India și Statele Unite ale Americii. Ca un fapt inedit, ametistul este piatra semiprețioasă oficială a statului american Carolina de Sud, unde există cele mai mari mine din SUA.

Cercei indieni din argint si piatra ametist, lucrati manual – metaphora

Cerceii Amravati sunt lucrați manual în India din argint și ametist și sigur vor deveni bijuteria ta preferată.

Ca în cazul oricărei pietre prețioase sau semiprețioase, valoarea ametistul a fluctuat în timp, de-a lungul secolelor. De pildă, până în secolul al XVIII-lea, era considerat o piatră prețioasă, alături de diamant, safir, rubin și smarald.

În schimb, după ce a fost descoperit în cantități mari în unele regiuni, precum Brazilia, valoarea sa a început să scadă treptat până a ajuns să fie evaluat ca piatră semiprețioasă și nu prețioasă, prețul său astăzi fiind estimat în funcție de gramaj, culoare și claritate.

Cel mai frumos, mai rar și, în consecință, cel mai prețios ametist provine astăzi din Rusia și este cunoscut sub denumirea de „Deep Russian”.

Bijuterie pandantiv din argint cu ametist, lucrat manual in India – metaphora

O bijuterie statement cu ametist: Pandantivul Arya din argint, lucrat manual în India.

Tipurile de ametist

Culoarea, cea mai importantă proprietate, este criteriul după care ametistul natural se împarte în trei categorii principale:

  • Ametistul lavandă (violet), despre care se spune că aduce lumină și iubire, pe care îl poți găsi în multe bijuterii cu ametist din colecția noastră;
  • Ametistul Chevron (marmorat), care se consideră că ne ajută să avem claritate în gândire;
  • Ametistul lila, cu o vibrație înaltă și subtilă care stimulează creativitatea, pe care îl poți purta cu brățările charm Metaphora, lucrate de artizani bijutieri în Thailanda.

Bijuteriile din ametist, în zilele noastre

În prezent, ametistul este una dintre cele mai iubite pietre semiprețioase care se poartă cel mai des montat în bijuterii din argint: fie că este vorba despre brățări, cercei, inele sau pandantive.

Pentru cei care atribuie însemnătate bijuteriilor cu pietre semiprețioase în funcție de zodie, ametistul este o piatră recomandată tuturor, dar e piatra norocoasă a zodiei Peștilor.

Astfel de bijuterii sunt o alegere inspirată inclusiv pentru ținutele de zi cu zi când poți asorta ușor o pereche de cercei mici din argint și ametist cu un inel spectaculos, precum modelul unicat de mai jos, care se asortează cu orice ținută în nuanțe complementare. Adaugă și o bijuterie indiană precum o brățară de picior din argint, pentru un look senzual și feminin.

Inel rotund din argint cu ametist, forma de floare

Poartă acest inel Manali din argint și ametist, dantelat ca o floare și lucrat manual de un bijutier indian, pentru un plus de feminitate și delicatețe.

De asemenea, dacă urmează să participi la un eveniment elegant, de seară, ai putea înlocui clasicii cercei cu unii lungi, spectaculoși, cu ametist combinat cu alte pietre semiprețioase.

set cercei si pandantiv din argint cu ametist si piatra lunii

Poartă setul de cercei și pandantiv Salem cu ametist și piatra lunii, lucrat manual în India, pentru o apariție deosebită, plină de feminitate.

Cu un astfel de accesoriu alăturat unei rochii rafinate, cât mai simple, vei crea o ținută cu care vei fi ușor remarcată. Îți poți prinde părul într-un coc lejer, pentru a lăsa cerceii să se vadă, iar dacă ai părul scurt, aceștia îți vor încadra frumos chipul.

inel din argint si ametist lucrat in nepal

Inelul Charvi, lucrat manual în Nepal din argint și ametist, este o bijuterie feminină și delicată

Așadar, ametistul este una dintre cele mai rafinate pietre semiprețioase, care impresionează, în primul rând, prin culoarea sa spectaculoasă. Totodată, el poartă cu sine semnificații și povești care dăinuie de secole și în care mulți dintre noi continuăm să credem pentru un strop de magie, farmec și optimism.

Alege-ți bijuteriile cu ametist preferate!

Fie că apreciezi o bijuterie de calitate pentru eleganță, fie că îți place să-i descoperi povestea, în colecția noastră vei găsi cele mai frumoase bijuterii din argint și ametist în modele unice și autentice, care îți vor merge la suflet!