Ametist: istoric, semnificații, proprietăți și tipuri de ametist

Bijuteriile cu pietre semiprețioase pe care le purtăm sau pe care le dăruim sunt adesea pline de povești și legende. Unele semnificații se păstrează până astăzi, pentru că oamenii au avut mereu nevoie să îmbrace obiectele cu simboluri, să le dea o nouă dimensiune. Astfel, unii dintre noi nu aleg doar o bijuterie, ci și simbolul pe care aceasta îl poartă cu sine. Alții, însă, privesc bijuteriile doar ca pe un accesoriu, mai degrabă feminin, al eleganței și al bunului-gust.

Indiferent de categoria în care te încadrezi, ametistul este una dintre pietrele semiprețioase care pe lângă culoarea irezistibilă, are și o poveste inedită. Despre proprietățile ametistului, despre semnificațiile sale, precum și despre legendele în care a fost menționat încă din Antichitate vom vorbi în articolul de astăzi.

Scurt istoric și semnificații ale ametistului, din Antichitate și până în zilele noastre

Denumirea pietrei semiprețioase provine din limba greacă, amethystos, și se traduce prin „neintoxicat” sau „contra beției”. Cum vinul era băutura preferată a zeilor în Grecia antică, aceștia se lăsau uneori duși de val. De aceea, alegeau să poarte bijuterii cu ametist, despre care se credea că îi feresc de starea de beție. Numele ametistului provine dintr-o legendă și mai veche despre fecioara Amethyst. Se spune că într-o zi Bacchus, zeul vinului, s-a supărat foarte rău pe un muritor și a jurat că drept răzbunare îl va ucide pe primul om care îi va ieși în cale, indiferent cine ar fi acesta. Întâmplarea face ca tocmai tânăra Amethyst, care era în drum spre templul zeiței Diana, să fie cea care i-a ieșit în cale lui Bacchus. Fără să mai stea pe gânduri, acesta a ucis-o pe fecioară. Zeița Diana, profund mâhnită să vadă toată scena, a transformat-o pe Amethyst în piatră. După ce i-a trecut mânia însă, Bacchus a regretat toată întâmplarea și în încercarea de a atenua cumva destinul fetei, a turnat vin roșu peste piatră iar aceasta a căpătat imediat culoarea purpurie a ametistului.

Oamenii au avut mereu nevoie să creadă într-o putere superioară, care să le dea încredere și să îi protejeze. Odată cu trecerea timpului, semnificațiile ametistului s-au schimbat. De pildă, în Evul Mediu în Europa soldații purtau asupra lor amulete din ametist cu scopul de a-i proteja, ajutându-i să rămână raționali în timpul luptei.

Cel mai vechi ametist de forma unei amulete gravate datează din anul 100 înainte de Hristos și a fost găsit în mormântul unui rege grec din Micene. De altfel, pe teritoriul Greciei și al Asiei Mici au fost descoperite mai multe cupe de ametist din aceeași perioadă. În zilele noastre, ametistul este considerat piatra spiritualității și a liniștii interioare, dar și cea care îi ajută pe artiști în procesul de creație. Totodată, se spune că acesta stimulează inspirația și intuiția și ne ajută să vedem limpede lucrurile, fiind folosit și pentru meditație.

Proprietățile ametistului

Din punct de vedere geologic, ametistul, care se remarcă prin culoarea sa spectaculoasă, sofisticată, este o varietate de cuarț violet-albăstrui. Nuanțele sale însă pot varia destul de mult, unele pietre fiind aproape roz. O trăsătură a culorii este distribuirea neuniformă, observându-se cu ușurință și nuanțe mai închise. Intensitatea culorii variază în funcție de zona geografică din care provine: de exemplu, cele mai multe varietăți de ametist se regăsesc în Siberia, în India, dar și în Brazilia. Ametistul siberian are culoarea cea mai intensă. Pe de altă parte, cele din Franța au nuanțe mai pale, care amintesc de culoarea liliacului. În ceea ce privește duritatea, ametistul are nivelul 7 pe scara Mohs, 10 indicând duritatea maximă. De asemenea, el este sticlos și semitransparent, ametistul perfect transparent fiind considerat de cea mai bună calitate, lucru care se reflectă și în prețul acestuia.

Printre țările cu cea mai mare producție de ametist din lume se numără Brazilia, Coreea de Sud, India și Statele Unite ale Americii. Ca un fapt inedit, ametistul este astăzi piatra semiprețioasă oficială a statului american Carolina de Sud, unde există cele mai mari mine din SUA.

Ca în cazul oricărei pietre prețioase sau semiprețioase, valoarea ametistul a fluctuat în timp, de-a lungul secolelor. De pildă, până în secolul al XVIII-lea, era considerat o piatră prețioasă, alături de diamant, safir, rubin și smarald. În schimb, după ce a fost descoperit în cantități mari în unele regiuni, precum Brazilia, valoarea sa a început să scadă treptat până a ajuns să fie evaluat ca piatră semiprețioasă și nu prețioasă, prețul său astăzi fiind estimat în funcție de gramaj, culoare și claritate. Cel mai frumos, mai rar și în consecință, cel mai prețios ametist provine astăzi din Rusia și este cunoscut sub denumirea de „Deep Russian”.

Tipuri de ametist

Culoarea, cea mai importantă proprietate, este criteriul după care ametistul se împarte în 3 categorii principale:

  • ametistul lavandă (violet), despre care se spune că aduce lumină și iubire;
  • ametistul Chevron (marmorat), care se consideră că ne ajută să avem claritate în gândire;
  • ametistul lila, cunoscut pentru vibrația sa înaltă, dar subtilă, care stimulează creativitatea.

Bijuteriile din ametist, în zilele noastre

În prezent, ametistul este una dintre cele mai iubite pietre semiprețioase care se poartă cel mai des montat în bijuterii din argint: fie că este vorba despre brățări, cercei sau pandantive. Astfel de bijuterii sunt o alegere inspirată inclusiv pentru ținutele de zi cu zi când poți asorta ușor o pereche de cercei mici cu șurub din argint și ametist cu un inel spectaculos, de pildă, care se asortează cu orice ținută în nuanțe din aceeași paletă cromatică cu ametistul.

De asemenea, dacă urmează să participi la un eveniment elegant, de seară, ai putea înlocui clasicii cercei cu unii lungi, spectaculoși, cu ametist combinat cu alte pietre semiprețioase.

set argint ametist piatra lunii

Cu un astfel de accesoriu alăturat unei rochii rafinate, cât mai simple, vei crea o ținută cu care te vei remarca ușor. Poți prinde părul într-un coc lejer, pentru a lăsa cerceii să se vadă, iar dacă ai părul scurt, aceștia îți vor încadra frumos chipul.

Așadar, ametistul este una dintre cele mai rafinate pietre semiprețioase, care impresionează, în primul rând, prin culoarea sa spectaculoasă. Totodată, el poartă cu sine semnificații și povești care dăinuie de secole și în care unii dintre noi continuă să creadă, pentru că, așa cum am mai spus, avem nevoie de povești.

Fie că apreciezi o bijuterie de calitate pentru eleganță, fie că îți place să-i descoperi povestea, la noi vei găsi bijuterii din argint și ametist care îți vor merge la suflet.

Comentarii: Adaugă un comentariu Categorii: Bijuterii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *