India + Nepal = dublu extaz estetic

kathmandu-zeitati-bicicleta

Sunt în Nepal pentru două săptămâni și urmează o lună jumate de India. E mult? E puțin? E cât am decis că am nevoie să caut bijuterii în Kathmandu și apoi în toate orașele din Rajasthan în care mi-am propus să ajung, să le iau la rând, să le întorc pe toate părțile, să găsesc toate minunile, să le cumpăr, să mă întorc apoi în Delhi, să le trimit acasă, să zbor în Kathmandu și în sfârșit și eu acasă. Și în tot timpul ăsta să nu mă grăbesc, să nu mă uit la ceas și nici la calendar. Aici, din fericire, e unul din locurile alea ireale, privite de acasă, în care lucrurile nu merg grăbite, nu există modul fast forward.

În Nepal mă interesează în primul rând bijuteriile grupului etnic majoritar newari, de la câmpie și al grupului sherpa, din Himalaya, dar și, desigur, cele tibetane, care din păcate sunt mai greu de găsit. În India voi merge în mai multe orașe din Rajasthan – Mecca indiană a pietrelor prețioase și a argintului – unde o să caut, printre altele, amulete cu zeități hinduse, modele vechi de cercei (minunați), pe care le știu din albume (nu le-am găsit până acum de vânzare) și nu în ultimul rând brățări antique de mână, de braț și de picior, atât de tipice pentru femeile din Rajasthan și oooh, atât de frumoase.

Dacă am noroc să găsesc prin drumurile mele femei de la țară, pline ochi de bijuterii, ca în ziua nunții, o să ma dau peste cap să le fotografiez, să le vedeți și voi. Sunt un spectacol în toată regula. O sa mă străduiesc să vă țin la curent cu ce văd prin drumurile mele, oameni, locuri, bijuterii, aici și pe pagina de facebook Metaphora. Numai să mă țină wifi-ul și să nu mă părăsească zen-ul.

Dacă visați la o piatră semiprețioasă anume sau la vreun tip de bijuterie indiană, nepaleză sau tibetană, acum e momentul să îmi scrieți sau să îmi trimiteți o fotografie. O puteți face mai jos, la comentarii.

Stay tuned pentru povești și fotografii inedite!

Comentarii: 6 Comentarii Categorii: Kathmandu, Nepal Etichete:

6 comentarii la „India + Nepal = dublu extaz estetic”

 1. Roxana D 19 September 2014 at 11:56

  Trimiti bijoux-urile singure pe avion? Nu le duci chiar tu?

  • Maria 20 September 2014 at 9:06

   Buna Roxana, da, sigur ca le trimit colet prin DHL, pe cele indiene din DElhi si pe cele nepaleze din Kathamndu. In tara le import si intr-o luna sau cam asa o sa ajunga aproape toate online :)

 2. Roxana D 22 September 2014 at 15:55

  chiar mi te inchipuiam cu safe-box-ul dupa tine :))

 3. Maria 23 September 2014 at 6:48

  Oh, Doamne, asta mi-ar mai trebui :))

 4. lili 26 October 2014 at 23:43

  Maria, ce ai luat din Nepal? Ai trimis si în ţară, să vedem si noi online?
  Când ne povesteşti cum e în India?
  Îşi doresc experienţe deosebite în continuare

  • Maria 26 November 2014 at 11:37

   Buna, Lili, scuze, acum am vazut mesajul tau. Da, m-am intors de o vreme, au ajuns si o parte din bijuterii, le vom pune online in jur de 15 dec. Cu blogul sunt in urma dar recuperez in vacanta de Craciun :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *