Malachit: istoric și semnificații, proprietăți și sfaturi de purtare a bijuteriilor cu malachit

Inel din argint cu malachit

Verde intens care taie respirația, amplificat de cercuri concentrice și dungi de o varietate infinită? Da, acesta este malachitul, descoperit încă din Antichitate și iubit tot de atunci, una din pietrele semiprețioase care pur și simplu nu poate fi confundată cu nicio alta. Astăzi, ca și acum mii de ani, malachitul atrage ca un magnet privirea prin intensitatea culorii și desenele inedite, unice, de pe suprafața lui. Orice femeie care iubește culoarea verde va avea cu siguranță cel puțin o bijuterie cu malachit în colecția ei.

Despre istoria, semnificațiile și proprietățile malachitului, precum și despre felul în care poți integra bijuteriile cu malachit în ținutele tale vom povesti în articolul de astăzi.

Istoricul și semnificațiile malachitului

Denumirea de malachit vine din limba latină molochitis care provine la rândul său din greacă μαλάχη (maláchē) cuvânt ce desemnează planta numită malvă (Malva sylvestris) care are frunzele de un verde la fel de intens precum malachitul.

În Roma și Grecia antică malachitul era folosit pentru a sculpta camee montate apoi în aur, iar în Egiptul antic, malachitul era foarte apreciat, din el se sculptau mici amulete în formă de scarabeu pe care egiptenii le purtau ca să atragă energii pozitive. Tot egiptenii, mari iubitori de machiaj spectaculos, măcinau malachitul pentru a-l transforma în fard de pleoape. Să ni le imaginăm doar pe magnificele regine egiptene Nefertiti sau Cleopatra cu pleoapele pictate cu malachit!

O utilitate inedită a malachitului a fost folosirea lui pentru lipirea obiectelor de aur. Egiptenii au fost primii care au descoperit că atunci când malachitul este încălzit se produce o reacție chimică prin care mineralul se descompune în dioxid de carbon și cupru, acesta din urmă având efectul de lipire. Din acel moment malachitul a început să fie folosit și la lipirea obiectelor de aur, tehnică folosită și în construcția celebrei măști de aur a lui Tutankhamon. Ulterior, și etruscii au folosit această metodă de lipire pentru obiectele din aur.

Mai târziu, în Evul Mediu, piatra zdrobită era folosită și în pictură pentru o nuanță intensă de verde. Iar în anumite zone montane din Europa, malachitul era privit ca un simbol norocos pentru femeile gravide. În satele din Elveția și din Alpii Francezi piatra era așezată în leagănul micuțului atunci când acesta dormea, ca să îi asigure un somn liniștit. Chiar și atunci când creșteau, copiii purtau amulete din malachit despre care se credea că alungă coșmarurile și îi ferește de farmece și vrăji. De asemenea, malachitul era și una dintre pietrele asociate Sfântului Francisc din Assisi. Legenda spune că acela care va bea dintr-un pocal de malachit va înțelege limba animalelor și va putea să comunice cu ele.

În zilele noastre, malachitul este privit ca un simbol al spiritualității, dar și al energiilor pozitive. Însă multe femei îl adoră pur și simplu pentru felul în care arată, bijuteriile cu malachit având mereu un aspect spectaculos, mai ales când piatra este de mari dimensiuni.

Proprietățile malachitului

Malachitul este un mineral tipic de cupru, iar culoarea sa verde intens este dată de prezența considerabilă a cuprului în compoziția mineralului (aproximativ 57% din malachit este cupru). De altfel, prezența cuprului în compoziția unui mineral este ceea ce dă culoarea majorității pietrelor verzi. Malachitul se formează în conglomerate mari sub pământ și se întâlnește adesea în roci de calcar unde depozite de cupru s-au acumulat în zona pânzei freatice și cuprul a oxidat în contact cu apa. În timp, oxidarea cuprului are ca rezultat formarea malachitului, azuritului și calcitului, care au toate proprietăți similare.

Structura malachitului nu permite fațetarea, de aceea acesta a fost mereu montat în bijuterii doar în tăietura caboșon. De asemenea, datorită durității sale reduse (4 pe scara Mohs) malachitul este o piatră ideală pentru sculptură de altfel, dungile sale specifice și verdele intens pot fi admirate cel mai bine atunci când malachitul este șlefuit fin pe o suprafață de mari dimensiuni.

Cele mai mari depozite de malachit din lume se găsesc în Centura de Cupru din Africa centrală (Zambia, Congo), dar există resurse importante de malachit și în Kazahstan și Rusia. De altfel, malachitul era foarte popular în Rusia secolului XIX. Atât de popular, încât familia regală a comandat lambriuri și coloane din malachit pentru mai multe camere ale Palatului de Iarnă din Sankt Petersburg care pot fi admirate și astăzi de vizitatorii acestuia. De asemenea, o mare colecție de bijuterii rusești cu malachit poate fi admirată la palatul Versailles din Franța.

Cum porți bijuteriile cu malachit?

Dacă în antichitate malachitul se monta numai în bijuterii de aur, astăzi el se montează cel mai mult în argint. Bijuteriile cu malachit sunt o alegere inspirată pentru ținutele mai simple, fără modele complexe. Cromatic, malachitul este minunat pus în evidență de negru, nuanțe de maron și chiar de un roșu grena care vor oferi un fundal ideal pentru o pereche de cercei cu malachit, de exemplu. Dacă cerceii sunt mari, precum cei din imagine, nici nu mai ai nevoie de alte bijuterii în afară poate, de un inel delicat.

Cercei Amaravati, argint și malachit, India

Din cauza durității scăzute, bijuteriile cu malachit nu sunt recomandate purtării cotidiene. Totuși, dacă îți place atât de mult un inel cu malachit, spre exemplu, care are o semnificație aparte pentru tine și pe care l-ai primit de la cineva drag, bineînțeles că poți face o excepție! Sugestia noastră însă este să acorzi toată atenția întreținerii sale: ferește-l de sursele de căldură, evită expunerea lui la detergenți, cosmetice, parfumuri și nu uita să-l dai jos atunci când desfășori activități fizice.

Dacă ai fost cucerită de poveștile despre malachit vei avea poate un motiv în plus să cauți o bijuterie din argint unicat cu malachit care să ți se potrivească, mai ales ca fiecare piatră are un desen unic, care va fi doar al tău.

Comentarii: Adaugă un comentariu Categorii: Bijuterii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *