Despre noi

Metaphora este o călătorie permanentă în căutarea bijuteriilor etnice autentice. Pentru a ajunge la ele, călătoria noastră este una concretă, fiecare bijuterie Metaphora fiind inițial descoperită, apoi admirată, studiată și, în final, cumpărată de noi, de regulă chiar din orașul sau satul în care a fost creată, fie că asta înseamnă un orășel ars de soare din Rajasthan sau un sătuc uitat de lume din munții Atlas.

Bijuterii afgane argint

În alegerea bijuteriilor noastre primează calitatea și autenticitatea*, niciodată cantitatea, de aceea toate bijuteriile Metaphora sunt lucrate în serii mici sau unicat. Mergem la sursă de fiecare dată, precum Mohamed la munte, pentru a descoperi la fața locului modele autentice, pe care femeile locului le poartă de generații, modele de bijuterii care, adesea, nu au ajuns niciodată în Europa.

Și de acolo, din cufărul unui negustor nepalez, din atelierul unui bijutier marocan sau, câteodată, de la gâtul unei indience, bijuteriile, pline de încărcătura și simbolistica locului, devenite mostre prețioase ale unor modele vechi, sunt date de noi în lucru bijutierilor locali. Specializați în tehnicile și modelele zonei, mai mulți artizani bijutieri re-creează bijuteriile până în cele mai mici detalii, după mostrele primite de la noi.

Și cum lucrul de calitate ia timp, după două, trei sau câteodată chiar șase luni de când am plasat noi comanda, bijuteriile lucrate cu migală de artizanii locali sunt gata să fie purtate de femeile din România. Urmează firește importul și toate celelalte proceduri legale, înainte ca bijuteriile să ajungă online pe metaphora.ro

Bijuterii indiene argint

Într-o epocă a globalizării şi a vitezei, abordarea noastră aproape anacronică presupune un consum considerabil de timp și resurse, însă oferă o alternativă necesară, credem noi, la obiectele de serie. Bijuteriile Metaphora nu sunt simple podoabe, ci obiecte încărcate de semnificații și simboluri importante în culturile din care provin. Doar așa, mergând direct la sursă, în colțuri îndepărtate ale lumii, putem găsi bijuterii extra-ordinare, lucrate manual cu multă migală de artizani locali care continuă tradiția de sute de ani a grupului etnic din care fac parte. Așa ajunge fiecare bijuterie Metaphora să conțină, pe lângă argint și pietre semiprețioase, simboluri, credințe, tradiții și mici frânturi de viață.

Aventura noastră s-a născut dintr-o dublă pasiune, pentru bijuterii etnice și pentru călătorii. Prima țară “cucerită” de noi a fost Marocul, apoi au urmat India, Nepal, Tunisia, Niger, Egipt, Indonezia, Etiopia, iar harta teritoriilor Metaphora se extinde treptat, cu câte o țară nouă. Am ales să fim nomazi, la fel ca bijuteriile noastre, de aceea nu avem un magazin fizic, însă ne veți găsi mereu în magazinul nostru online. Metaphora este singura inițiativă de acest gen din România și suntem fericiți că pasiunea noastră este împărtășită de atât de mulți iubitori de frumos.


Cu prietenie, ai voștri căutători de comori,
Maria Mănoiu și Bogdan Franovici

* Ne ajută să recunoaștem calitatea și autenticitatea pieselor atât experiența dobândită în anii de studiu al bijuteriilor etnice, cât și biblioteca noastră de cărți și albume pe acest subiect.