Totul despre perle, pietrele purității: istoric, proprietăți și simbolistica bijuteriilor cu perle

Perlele au avut dintotdeauna un aer prețios și rafinat, care subliniază în mod delicat feminitatea și eleganța unei femei. Pietre pline de energie și cunoaștere, perlele au fost bijuteriile preferate ale unor style icon-uri precum Audrey Hepburn, Coco Chanel, Jackie O. și Grace Kelly.

Perla, de o frumusețe clasică atemporală, nu este doar una dintre cele mai valoroase geme din toate timpurile – și chiar cea mai veche – ci și cea care ocupă un loc special în istorie, fie că vorbim de marile imperii ale Antichității sau de triburile descoperite de Columb în America.

Însăși Cleopatra își etala bogăția cu podoabe spectaculoase, încărcate cu perle, întocmai cum au făcut-o apoi secole la rând și cei mai faimoși regi și regine. Nici artiștii Renașterii nu au rămas imuni la strălucirea misterioasă a perlelor, sau la etalarea sa ca simbol al puterii, al purității și al înțelepciunii.

Dar ce anume face perla atât de prețioasă și azi, ca acum mii de ani? 

Indiferent că porți perle pentru eleganța lor sau pentru poveștile pe care le poartă, ți-am pregătit un material despre cum poți deosebi perlele naturale de cele sintetice, dar și care sunt legendele și simbolistica bijuteriilor cu perle pe care le porți.

Proprietățile perlelor naturale

Denumirea de perlă provine din latinescul “perna” (picior), după forma moluștelor bivalve în care se formează. Numele românesc de mărgăritar, folosit de către romani, provine din grecescul “margarítēs”, derivat dintr-un cuvânt sanscrit tradus ca “pur”, dovadă a legăturii vechi dintre frumusețea perlei și simbolistica sa.

Spre deosebire de majoritatea pietrelor semiprețioase sau prețioase, perlele nu sunt pietre propriu-zise, de origine minerală. Precum coralul, perla are origine organică și se formează în interiorul anumitor moluște de apă dulce sau sărată (stridii, midii, scoici).

Ele sunt formate din carbonați de calciu și sidef, iar procesul de formare pornește când un corp străin microscopic (un fir de nisip, un parazit, fragmente de scoică etc.) ajunge în interiorul scoicii. Aceasta se protejează de corpul străin cu ajutorul sidefului pe care îl produc cu scopul de a acoperi “intrusul” în straturi depuse încet, dar fără oprire. Irizațiile superbe pe care le are perla se formează în timp, uneori chiar și în 10-20 de ani, datorită luminii care pătrunde în straturile de sidef.

Perlele nu sunt rezistente, având o duritate de numai 2,5 – 4,5 pe scara Mohs. Din această cauză, bijuteriile cu perle naturale trebuie protejate de lovituri. Bineînțeles, dacă deții o bijuterie cu semnificație aparte sau pe care ai primit-o de la cineva drag, o poți purta oricând dorești, dar cu grijă să nu o lovești.

Inel unic cu perla, o piatra plina de legende si semnificatii

Inel unicat din argint și perlă naturală, o piatră plină de legende.

Ca să te asiguri că porți doar bijuterii cu perle naturale, sugestia noastră este să te orientezi spre magazine specializate și spre artizani bijutieri cu experiență, cum facem și noi, la Metaphora. Din țări cu tradiție și culturi bogate, îți aducem doar bijuterii cu perle lucrate manual de bijutieri locali, în serii mici sau unicat și disponibile exclusiv pe site.

Perlele naturale vs. sintetice: cum le deosebești?

Este important de știut că perlele naturale de cultură nu sunt exorbitant de scumpe, deci nu trebuie să ne ferim din a căuta bijuterii cu perle veritabile. Dar este poate la fel de important să știi cum să deosebești perlele naturale de cele false.

În primul rând, perlele naturale sunt de două tipuri: perlele sălbatice (culese din natură) și perlele naturale de cultură (“cultivate” de om). Principalele diferențe între acestea consistă în procesul de formare și formă:

Perlele sălbatice

Acestea sunt perlele formate în moluște fără intervenția omului și au forme neregulate. Ele pot fi și mai mari decât cele de cultură, pentru că nu există un moment definit la care sunt recoltate, putând fi descoperite și după zeci de ani de formare.

Perlele sălbatice sunt extrem de rare, ceea ce le face exorbitant de scumpe și sunt mai degrabă cumpărate de colecționari. Descoperirea lor necesită scufundări repetate și sacrificarea a mii de moluște pentru a găsi, poate, una cu perlă. Acest proces ar fi complet nesustenabil și ar afecta dramatic ecosistemul, de aceea în secolul 20 s-a trecut la producerea perlelor de cultură. Fără existența culturilor, care sunt o alternativă sustenabilă și la fel de valoroasă, ele ar dispărea în totalitate în scurt timp. Deci putem estima că astăzi 99% din perlele naturale de pe piețele mondiale sunt perle de cultură.

Perlele sălbatice descoperite de-a lungul timpului pot fi admirate fie în muzeele lumii, fie ca parte din bijuterii antice unicat, adesea aparținând celor mai bogați colecționari sau vedete.

Printre cele mai faimoase din lume se numără Perla lui Allah (sau Perla lui Lao Tzu), cea mai mare perlă, descoperită în Filipine, cu o greutate de 6,4 kg și o valoare de peste 60 mil. $, dar și La Peregrina, perlă sub formă de pară, descoperită acum 500 de ani în Golful Panama și purtată de-a lungul istoriei de reginele Spaniei și de marchizele Marii Britanii.

Perlele de cultură

Acestea sunt perle naturale, veritabile, doar că procesul de formare începe cu intervenția omului – specialiștii inserează un fragment de scoică aproape microscopic în fiecare moluscă de la care se așteaptă, în câțiva ani, să culeagă o perlă de o anumită formă (rotundă, picătură, buton). Totodată, lumina care produce luciul iridiscent al perlei este controlată tot de om.

Perlele de cultură își păstrează aceleași proprietăți precum cele sălbatice și au marele avantaj de a se cultiva în număr suficient cât să acopere cererea mondială, care este mereu în creștere. De asemenea, chiar dacă nașterea lor este influențată de om, perlele de cultură sunt valoroase, pentru că procesul de formare este la fel de lung, de câțiva ani. Cele mai mari țări producătoare de perle de cultură sunt Japonia, China, Australia, Indonezia și Malaezia.

Perlele de cultură sunt și ele de două tipuri – de apă dulce și de apă sărată. Ca raport de mărime, Japonia recoltează 19 milioane de tone de perle de apă sărată pe an, iar China este cel mai mare producător mondial de perle de apă dulce, iar cifrele recoltei anuale în China sar de o mie de tone.

Este bine de știut că valoarea pe piață a unei perle naturale este dată de câteva caracteristici: forma sferică (cele rotunde sunt mai prețioase), mărimea perlei, calitatea luciului și a culorii, proveniența. Perlele albe (și cele bleu și roz) sunt cele mai populare, iar perlele negre sau gri, care se cultivă doar în anumite regiuni, pot fi foarte scumpe.

Perlele sintetice

Perlele false care există pe piață la prețuri derizorii sunt imitații din plastic sau din sticlă. Ele nici n-ar trebui numite perle, pentru că sunt o imitație absolut nefericită. Sfatul nostru este să nu îți cumperi niciodată o bijuterie din argint cu o imitație de perlă de plastic sau sticlă, atunci când o bijuterie cu perle veritabile, de cultură, este perfect accesibilă financiar.

Ai de ales din numeroase modele – descoperă-le pe cele mai frumoase în colecția noastră de bijuterii cu perle, și bucură-te de plăcerea de a purta un model original, lucrat manual de un artizan bijutier.

Cum recunoști perlele false de cele naturale? Ai la dispoziție câteva metode:

  • Perlele sunt formate din materie organică, de aceea ele nu vor fi niciodata perfecte, iar două perle nu vor fi identice. Exact ca fulgii de nea, fiecare perlă este unică.
  • Perlele sintetice au o suprafață foarte fină și o formă rotundă perfectă, spre deosebire de perlele veritabile care au fine rugozități, ca un fel de desen al sidefului care s-a depus încet în straturi.
  • Perlele din plastic sunt foarte ușoare, în timp ce perlele din sticlă sunt mult mai grele
  • Poți testa perlele în următorul mod : atinge două perle dintr-un colier sau de la doi cercei și freacă-le ușor una de alta. Dacă sunt naturale, frecarea lor va produce un praf foarte fin, dovadă a veridicității lor. Nu-ți fă griji, perlele nu vor păți nimic, procesul este similar gomajului pe care ni-l facem noi pe piele. Dacă frecarea nu produce nimic, perlele sunt false.
  • O perlă naturală se simte rece la atingere și se încălzește la purtare, iar luciul său ușor colorat este unic, iar în cazul perlelor artificiale el nu există.
  • O metodă absolut revelatoare, dar cu care vânzătorul nu va fi probabil de acord, în cazul în care vinde perle false, este testarea unei perle cu ajutorul flăcării unei brichete. O perlă naturală nu este afectată de foc, însă o imitație se va scofâlci și va emana un miros de plastic ars.

Legendele perlelor naturale, din Antichitate și până azi

Cea mai veche perlă naturală din lume are 8000 de ani și a fost descoperită recent pe o insulă aproape de Abu Dhabi, fiind o dovadă a comerțului cu perle din vremea Neoliticului.

Fiind atât de veche, nu este de mirare că fascinația pentru perle a dat naștere multor legende și povești, printre care și cea celebră a perlelor Cleopatrei, istorisită de Pliniu cel Bătrân în lucrarea “Istoria Naturalis”.

Cucerită de prețiozitatea perlelor, “acea operă remarcabilă și cu adevărat unică a naturii” (cum o numește Pliniu), celebra regină egipteană l-a provocat într-o zi pe iubitul ei, generalul roman Marc Antoniu, la un pariu prin care să-și arate puterea de neegalat. În timpul unei cine Cleopatra și-ar fi scos unul dintre cerceii săi masivi cu perlă, căruia i-a dat drumul în paharul de vin pe care apoi l-a băut, arătând că poate consuma bogățiile lumii la o masă.

Dacă, în Egiptul faraonilor, perlele erau asociate cu Isis, zeița magiei, a vieții și a sănătății, în Grecia Antică, acestea erau reprezentative pentru Afrodita, zeița frumuseții și a dragostei, născută din spuma mării cu un șirag de perle la gât. Așa a apărut și tradiția din numeroase culturi de a oferi bijuterii cu perle mireselor pentru că aduc noroc, fericire și bogăție cuplului.

Alte povești vorbesc despre perle ca fiind picăturile de apă de pe trupul Afroditei, când zeița îți făcea apariția din mare, sau chiar lacrimile ei de bucurie. De altfel în diferite culturi originea perlelor a fost asociată cu lacrimile spiritelor magice (nimfe, sirene, îngeri).

Cultura veche hindusă menționează în textele vedice(sec. 15-5 î.Hr.), că perlele sunt “născute” din apele pământului și puterile cerurilor cu ajutorul fulgerului și sunt considerate fiicele Lunii. 

Iar în legendele Persiei antice, perla se naște la apariția curcubeului după furtună, devenind simbol al purității și norocului. Iar în mitologia chineză să o găsim tocmai în creștetul dragonilor.

Din Orient până în Occident, perlele naturale au fost folosite și în scop medicinal, în afrodisiace, poțiuni pentru tinerețe și frumusețe, leacuri pentru tratarea nebuniei și remedii pentru boli. Chiar și astăzi, industria farma și a cosmeticelor folosește pudra de perle în produse, datorită conținutului lor bogat în calciu.

Pandantiv din argint și perlă de cultură, India

O bijuterie discretă, dar plină de farmec: Pandantiv din argint și perlă de cultură, India.

Semnificațiile și simbolistica perlelor, de-a lungul istoriei

Deși întâlnim legende diverse în atâtea culturi, religii și epoci, perlele sunt unanim apreciate ca pietre ale purității, atât la nivel spiritual și mental, cât și fizic.

De aceea, ele pot avea multe calități benefice și un rol amuletic, precum puterea de a amplifica integritatea și generozitatea, bogăția spirituală, norocul, cunoașterea divină, înțelepciunea și chiar o stare de calm mental și emoțional.

Pentru cei care țin cont de asocierile astrologice și vor să poarte bijuterii cu pietre semiprețioase în funcție de zodie, perlele sunt norocoase în special pentru zodia Rac și pentru nativii lunii iunie.

Perlele ca simbol feminin al înțelepciunii, al purității și iubirii

Dată fiind originea organică și asocierile cu Luna și cu apa ca element feminin, dar și cu cele mai iubite zeițe, perla nu este doar o piatră a înțelepciunii, ci a vieții în sine, a puterii feminine, care dispune de o cunoaștere ascunsă ce poate aduce transformarea spirituală.

În cultura hindusă, perlele sunt infuzate cu sentimente de dragoste și de puritate, întocmai ca în cea grecească. Un exemplu e povestea lui Krishna, zeul protecției, al compasiunii și iubirii, care după ce a descoperit prima perlă, I-ar fi oferit-o în dar fiicei sale în ziua nunții, pentru protecție, noroc și fericire în cuplu.

Totodată, bijuteriile cu perle sunt și astăzi un dar tradițional pentru mirese și sunt purtate la nuntă, în anumite culturi. Ele simbolizează delicatețea și feminitatea, dar și rafinamentul și eleganța femeii. Desigur, perlele pot fi purtate oricând, de către oricine le apreciază frumusețea.

Perlele ca simbol al integrității și bogăției spirituale, al înțelepciunii

Perlele naturale au o simbolistică aparte și în textele creștine, porțile Raiului fiind decorate cu ele ca simbol al divinității și bogăției spirituale. Creștinismul a asociat perla dintotdeauna cu iluminarea spirituală, care se naște din integritate și puritatea sufletului.

În tradiția islamică, în Coran perlele sunt considerate una dintre marile recompense găsite de credincioșii ajunși în Paradis, ea devenind astfel un simbol al perfecțiunii.

Inel din argint si perla naturala foarte frumoasa si eleganta

Un inel cu perlă naturală, simplu și elegant, lucrat de un
bijutier indian.

Perlele ca simbol protector al întregii familii

În trecut, se credea că perlele au un puternic rol amuletic atât pentru copii, cărora le ofereau siguranță și îi protejau de coșmaruri și pericole, dar și pentru cupluri, cărora le întăreau relația de iubire. Se credea că aceste pietreprotejează loialitatea și integritatea, generozitatea șiarmonia în relație.

În orice cultură am privi, perle au fost văzute ca reprezentând o influență benefică asupra persoanei care le poartă, credință inspirată desigur de originea lor organică, acvatică, apa fiind sursa universală a vieții.

Bijuteriile cu perle, în zilele noastre

Dacă, în trecut, bijuteriile cu perle au fost purtate de femei și de bărbați deopotrivă, ca o bijuterie amuletă și reprezentativă pentru statutul lor, astăzi perlele naturale sunt considerate pietre cu energie exclusiv feminină, pietre ale Lunii (asociată cu înțelepciunea și feminitatea).

Spre deosebire de alte pietre semiprețioase precum malachitul, piatra verde a optimismului, sau ametistul, piatra spiritualității, care impresionează printr-o culoare intensă, perlele sunt un accesoriu discret și elegant, potrivit în orice moment al zilei.

Bijuteriile cu perle albe, în special cele montate în argint, complimentează orice ton de piele și orice culoare a părului sau a ochilor. Pur și simplu, perlele avantajează orice femeie. Nuanțele lucioase sidefate și neutre au farmecul de a scoate în evidență trăsăturile chipului, într-un mod foarte delicat și elegant.

Un simplu colier cu perle poate fi singurul accesoriu de care ai nevoie pentru o apariție desăvârșită. Orice ai alege să porți, perlele sunt extrem de versatile, fără a-și pierde vreodată farmecul.

Un model tradițional cu o perlă centrală montată în argint, precum cele din colecția de bijuterii indiene Metaphora, arată superb într-o ținută elegantă care va capta toată atenția din jur.

Se potrivesc și ținutelor romantice și vaporoase, de vară – în special dacă alături o pereche de brățări de picior din argint. Alege unele cu fir colorat pentru un look jucăuș sau un model indian, lucrat manual, pentru o apariție cu totul feminină.

Bijuteriile cu perlă mai subtile se potrivesc mai degrabă cu ținute cu personalitate, în culori tari.

Desigur, o pereche de cercei cu perle micuțe sau un pandantiv sunt potrivite și pentru ținutele casual de zi cu zi, în care să te simți relaxată și tu însăți.

Bijuteriile cu perle mai mari merg cu ținutele feminine și clasice, cât și cu cele elegante, pentru ocazii speciale. Ideal este să păstrezi cromatica simplă, pentru un efect rafinat și echilibrat.

Tu ce bijuterie cu perle adori?

Fie că apreciezi o bijuterie autentică pentru eleganță ori pentru că are o poveste specială, descoperă în colecția noastră de bijuterii din argint și perlă nenumărate modele unice și feminine, de la cele mai simple, la cele statement.

Încărcate de simboluri și credințe din întreaga lume, la Metaphora găsești doar bijuterii etnice în modele esențiale, lucrate manual în argint de bijutieri artizani în țări precum India, Nepal, Maroc, Afganistan sau Niger.