Pietrele semiprețioase pentru fiecare zodie: ce semnificații și simboluri poartă bijuteriile cu pietrele tale norocoase?

Pietrele semiprețioase au fost asociate cu zeii, cu planetele și cu cele douăsprezece zodii din cele mai vechi timpuri. În timp ce majoritatea persoanelor de astăzi nu mai atribuie aceleași puteri magice pietrelor semiprețioase, ele dețin, încă, semnificații, simboluri și asocieri populare cu diferite calități pozitive, benefice pentru cel sau cea care le poartă.

Dacă în culturile vestice moderne există mai multe tipuri de pietre asociate cu fiecare lună a anului, în culturile orientale există nouă pietre asociate cu zodiile și cu corpurile cerești.

Și pentru că și noi, la Metaphora, iubim bijuteriile cu pietre și ți le aducem chiar din locul în care au fost lucrate, fie că e un oraș ars de soare din Rajasthan sau un sătuc uitat de lume din munții Atlas, astăzi îți povestim despre pietrele semiprețioase și legăturile lor cu fiecare zodie.

Află care sunt cele mai populare pietre ale fiecărei zodii, atât conform tradițiilor estice cât și vestice și descoperă ce simboluri și calități poartă bijuteriile cu aceste pietre norocoase.

bijuterii cu pietre semipretioase in functie de zodie

Descoperă bijuterii originale cu pietre semiprețioase, pline de semnificații profunde, la Metaphora!

Fie că le alegi pentru rolul decorativ sau cel simbolic, cu siguranță semnificațiile și legendele pe care le poartă pietrele tale preferate te vor face să le apreciezi altfel.

Cum au devenit pietrele simboluri spirituale și astrologice?

Cele mai cunoscute referințe ale gemelor ca simboluri spirituale apar în Biblie, unde sunt descrise cele douăsprezece pietre pe pieptarul purtat de Aaron, fratele lui Moise și preot al israeliților, și douăsprezece pietre care stau la fundația „Noului Ierusalim”.

Ele au fost asociate și cu cei 12 apostoli și abia de curând, în secolele 16-18, a apărut ideea de a purta tot anul doar piatra asociată zodiei sau lunii de naștere. Așa au apărut diferite obiceiuri în care oamenii păstrau gemele și le purtau câte una în fiecare lună pentru protecție divină.

Însă lista celor douăsprezece pietre diferă de la o versiune a Bibliei la alta, iar denumirile lor nu coincid cu cele de astăzi. Și, pentru că fiecare civilizație și-a urmat propriile tradiții, nimeni n-a putut decide o singură clasificare.

De aceea, vei întâlni liste diferite de la o cultură la alta – sau de la un bijutier la altul.

Noi, la Metaphora, credem că e mai interesant să lași semnificațiile fiecărei pietre să te inspire și să le alegi pe cele care simți că „vorbesc” despre tine.

De peste 20 de ani colecționăm bijuterii din toată lumea și am reușit să strângem o bibliotecă de cărți și albume dedicate bijuteriilor etnice din foarte multe culturi, de aceea în colecția noastră vei găsi bijuterii din argint cu pietre semiprețioase autentice și pline de semnificații, lucrate manual după modele tradiționale de artizani bijutieri în țări din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Nordul Africii.

Ideea de pietre norocoase a fost explorată și de către Asociația Americană a Gemelor, care publică o listă actualizată permanent, pe măsură ce gemele își schimbă gradul de raritate, apar alternative sau chiar pietre semiprețioase noi.

Astăzi, lista pietrelor semiprețioase asociate cu luna în care te-ai născut arată astfel:

  • Ianuarie: granată
  • Februarie: ametist
  • Martie: acvamarin și hematit
  • Aprilie: diamant
  • Mai: smarald
  • Iunie: perlă, alexandrit (nou), piatra lunii
  • Iulie: rubin
  • August: peridot, spinel
  • Septembrie: safir
  • Octombrie: opal
  • Noiembrie: topaz, citrină
  • Decembrie: turcoaz, tanzanit, lapis lazuli

Ce pietre semiprețioase poartă noroc, în funcție de zodie?

Lista de mai sus este doar o variantă modernă, schimbată frecvent de-a lungul anilor. Este diferită de legăturile antice ale pietrelor cu cele 12 zodii, pe care le explorăm împreună mai jos:

Capricorn – onix negru, ametist, lapis lazuli

Pietrele norocoase în culturile estice: safir, ametist, lapis lazuli

Pietre indigo, albastre și negre: onix negru, lapis lazuli, ametist

Pietrele moderne ale zodiei: rubin

Cu planeta Saturn care guvernează această constelație, gemele cele mai norocoase sunt considerate a fi cele în nuanțe indigo, violet și negru.

pandantiv argint cu onix negru, piatra semipretioasa a zodiei capricorn

Poartă acest pandantiv-amuletă cu onix negru, piatra norocoasă a zodiei Capricorn.

Anumite triburi din Myanmar păstrau figurine din onix în case pentru a le proteja căminul și familia. Iar poveștile indiene și persane vorbesc despre această piatră onix ca fiind una protectoare față de energiile negative, păstrând chiar și armonia în cuplu.

inel amuleta din argint cu onix negru, piatra semipretioasa norocoasa pentru zodia capricorn

Poartă acest inel-amuletă din argint cu onix negru, lucrat manual în Niger.

În cultura chineză, onixul negru în special e important în Feng Shui, fiind o piatră a vitalității, ambiției și a perseverenței.

În ciuda asocierilor mixte, bijuteriile cu onix au fost printre cele mai iubite de grecii antici și de romani, iar mai târziu au revenit în modă în epoca victoriană. Apoi au avut un alt moment de maximă popularitate la începutul secolului 20, în bijuteriile Art Deco care aveau foarte des montat în argint sau aur misteriosul onix negru.

pandantiv-argint-onix-negru-piatra-semipretioasa-zodii

Pandantiv statement din argint și onix negru, model lucrat manual de un bijutier indian.

La fel de norocoase pentru zodia Capricorn sunt considerate și superbele pietre semiprețioase ametist (vezi zodia Pești) și lapis lazuli (vezi zodia Săgetător).

Vărsător – labradorit, turcoaz, lapis lazuli, granată, ochi de tigru

Pietrele norocoase în culturile estice: safir albastru, citrin, ochi de tigru

Pietre albastre: lapis lazuli, turcoaz, labradorit

Pietrele moderne ale zodiei: granată

Planeta Saturn, reprezentată de pietrele albastre, guvernează constelația Vărsătorului. Așadar, poți purta pietre naturale de turcoaz (vezi zodia Balanță), lapis lazuli (vezi zodia Săgetător) și labradorit.

Labradoritul, în mod special, este o alegere ideală pentru zodia Vărsător.

Inuiții credeau că această piatră cu nuanțe reci și reflexii irizate simbolizează focul înghețat al aurorei boreale. Aceștia obișnuiau să folosească labradoritul în scop medicinal, pentru a-i energiza și a le reduce stresul și anxietatea.

cercei indieni din argint si labradorit, piatra norocoasa a zodiei varsator

O pereche de cercei indieni cu labradorit aduce aminte de magia aurorei boreale,

Și mitologia nordică vorbește despre labradorit ca simbol al podului arzător ce lega pământul de tărâmul zeilor, în timp ce cultura hindusă îl asociază cu centrul purificării și al creativității.

Altfel spus, labradoritul este o piatră spirituală ce leagă planul fizic de cel metafizic. Legendele spun că ea reprezintă un scut protector față de negativitate și că este o piatră a transformării (datorită calităților de-a reflecta diferite nuanțe), amplificând tăria de caracter și voința purtătorului.

pandantiv din argint cu labradorit, piatra spirituala a zodiei varsator

Poartă acest pandantiv original din argint și labradorit, lucrat manual în India.

Nu doar labradoritul este o piatră norocoasă pentru zodia Vărsător: poți purta, de asemenea, și granate (vezi zodia Berbec) și pietre ochi de tigru (vezi zodia Gemeni).

cercei din argint cu granata, piatra zodiilor berbec si scorpion

Cercei din argint cu granată, lucrați manual în India în serie foarte mică.

Pești – ametist, labradorit, lapis lazuli, cuarț, turcoaz

Pietrele norocoase în culturile estice: safir galben, citrin, ochi de tigru

Pietre violet-albastre: ametist, labradorit, lapis lazuli, turcoaz, cuarț

Pietrele moderne ale zodiei: ametist

Considerat simbol al spiritualității, ametistul este și una dintre cele mai apreciate și mai iubite pietre naturale din lume, cu o legendă specială. Este și o piatră care a fost mult timp considerată la fel de prețioasă precum diamantul, safirul sau rubinul.

colier-argint-ametist-piatra-semipretioasa-zodia-pesti

Colier din argint și piatră ametist, lucrat manual de un artizan bijutier indian.

Amethystos înseamnă, în greacă, „contra beției” și de aceea se spune că zeii alegeau să poarte bijuterii cu ametist pentru a fi protejați de starea de beție tipică petrecerilor bahice.

Legenda ametistului vorbește despre Bacchus, zeul vinului, care a ucis-o pe fecioara Amethyst din cauza setei de răzbunare pentru un alt muritor. Mâhnită de cele întâmplate, zeița Diana a transformat-o în piatră, iar Bacchus, regretând ce a făcut, a turnat vin roșu peste piatră, care a căpătat culoarea violet.

cercei din argint si piatra de ametist, piatra norocoasa a zodiei pesti

Delicații cercei rotunzi cu ametist cu montură simplă, care îți vor pune frumos în valoare chipul.

Semnificațiile și proprietățile ametistului s-au schimbat foarte des de-a lungul timpurilor, și din nevoia oamenilor de a crede într-o forță supranaturală care să le insufle curaj și protecție.

În Evul Mediu, soldații purtau amulete cu ametist pentru protecție și păstrarea rațiunii în timpul luptei, în timp ce creștinii asociau piatra mov cu puritatea spiritului. Aceștia considerau că nuanțele sale evocă suferința lui Iisus, de aceea foloseau ametistul în vindecarea rănilor.

Misticii, preoții și magicienii din trecut foloseau această piatră în ritualurile lor, cu rol protector. Dar multe culturi au folosit ametistul ca pe o piatră spirituală, a păcii interioare.

Unii o purtau pentru efectul calmant care atrage vise frumoase, dar și pentru trezirea spirituală și transcendență. De exemplu, egiptenii purtau bijuterii spectaculoase cu ametist, dar și numeroase amulete din ametist, ca formă de protecție față de spirite malefice.

Poți afla mai multe despre semnificațiile bijuteriilor cu ametist, aici.

Brățară din argint și ametist, pentru o apariție irezistibilă precum culoarea sa.

De asemenea, pietre norocoase pentru zodia Pești sunt și labradoritul (vezi zodia Vărsător), lapis lazuli (vezi zodia Săgetător), cuarțul (vezi zodia Taur) și turcoaz (vezi zodia Balanță).

Berbec – coral, granată, carneol

Pietrele norocoase în culturile estice: coral, granată

Pietre semiprețioase roșii: coral, granată, carneol

Pietrele moderne ale zodiei: jasp heliotrop

Conform tradițiilor estice, Marte guvernează această constelație. Fiind vorba de planeta roșie, și pietrele semiprețioase ale zodiei Berbec au culori calde, roșiatice.

Tradiția de a purta bijuterii cu coral roșu, o piatră semiprețioasă de origine organică, există încă din Grecia Antică.

Conform legendei, această gemă s-a născut după ce sângele Meduzei, ucisă de Perseu, s-a scurs pe un pat de alge marine și s-a pietrificat. Grecii obișnuiau să culeagă coralul roșu pentru a-l transforma în amulete și bijuterii cu rol protector față de vrăji.

Se spune că acest tip de coral roșu stimulează creativitatea și productivitatea, inspiră optimism și pasiune în cuplu.

O altă piatră semiprețioasă roșie pentru zodia Berbec este granata. De un roșu sângeriu, aceasta este strâns legată de poveștile religioase.

colier din granata, piatra norocoasa a zodiei berbec

Colier din mărgele de granată, piatra semiprețioasă a zodiei Berbec (și nu numai!).

Potrivit legendelor, Noe a folosit granata pentru a aduce lumină pe arcă, în nopțile reci și întunecate. O granată a fost inclusă și pe pieptarul lui Aaron și este considerată un simbol al sacrificiului lui Iisus. Mai mult, ea apare și în Coran, ca simbol al iluminării celui de-al patrulea cer în credința musulmană.

Datorită acestor asocieri, este o piatră spirituală a unei gândiri superioare, a puterii interioare și a siguranței. Purtarea bijuteriilor din argint cu granată este asociată cu prosperitatea și abundența, inspirând la recunoștință și altruism.

În poveștile grecești, granata era considerată o amuletă de protecție a copiilor față de înec, cât și un antidot pentru otrăvuri. Astăzi, această piatră semiprețioasă este un simbol al iubirii asociat cu eternitatea, în Grecia ea fiind oferită cu ocazia aniversărilor căsătoriei.

cercei candelabru argint si pietre granata, piatra zodiei berbec

Poartă o pereche de cercei spectaculoși cu granată, lucrați manual în India.

Istoria granatei nu se oprește aici, fiind folosită în trecut ca remediu pentru melancolie, dar și pentru bolile inflamatorii, de inimă sau hemoragii (datorită culorii sale).

Pentru că numele său provine din termenul grecesc pentru rodie (granatum) datorită culorii, este considerată o piatră conectată cu energia feminină și forța vieții, ideal de purtat de femei.

Mici și intenși, acești cercei cu granată inspiră bucurie și feminitate.

Granata inspiră la contemplare și autenticitate, simbolizând adevărul, loialitatea, succesul, pasiunea, stima de sine și chiar prietenia adevărată, fiind oferită și între prieteni ca semn al afecțiunii reciproce.

De asemenea, o altă piatră norocoasă pentru zodia Berbec este și carneolul (vezi zodia Scorpion).

inel amuleta din argint si carneol, piatra asociata cu zodiile berbec si scorpion

Inel amuletă din argint și carneol, o altă piatră asociată cu zodia Berbec.

Taur – agată verde, peridot, sidef, cuarț

Pietrele norocoase în culturile estice: diamant, opal

Pietre în culori organice sau cu reflexii: sidef, cuarț, agată verde, peridot

Pietrele moderne ale zodiei: diamant, safir

Conform credinței hinduse, planeta Venus guvernează nativii Taur și Balanță și este reprezentată de strălucirea diamantului. Ca pietre semiprețioase ale acestei zodii, le regăsim pe cele în nuanțe organice, de verde și de roz, cu reflexii delicate.

Sideful este o altă piatră semiprețioasă pentru zodia Taur, de origine organică (format din scoicile cu aspect lucios în nuanțe de roz și alb).

cercei creole din argint si sidef, piatra spirituala a zodiei taur

Poartă acești cercei creole cu sidef natural, lucrați manual în India.

Sideful a fost dintotdeauna asociat cu puterea vindecătoare a mării și cu puterea de a elimina stresul, de a relaxa și calma emoțiile. Mai mult, purtarea sidefului este asociată cu imaginația și intuiția, claritatea mentală, sensibilitatea și adaptabilitatea.

Un cadou ideal pentru femeile din zodia Taur: set celtic din argint și sidef.

Sideful a fost considerat și o piatră spirituală a armoniei, inspirând la o bună comunicare cu cei din jur și expresivitate. Adesea, bijuteriile cu sidef erau considerate obiecte ce trezesc potențialul ascuns și înțelepciunea.

Și cuarțul este o piatră norocoasă pentru zodia Taur, extrem de populară datorită proprietăților sale mistice. În mai toate culturile această gemă a rămas un cristal sacru, magic, folosit pentru a conecta lumea cu energiile și spiritele.

Cuarțul este numit cristalul universal sau cea mai puternică piatră vindecătoare dintre toate.

cercei surub argint cuart pentru zodia taur

Poartă acești cercei din argint și cuarț fumuriu, foarte eleganți și boemi.

Cuarțul a fost și este purtat în bijuterii pentru simbolistica lui bogată: este adesea folosit pentru a crește energia benefică și vindecătoare, pentru a induce pace și armonie în cuplu sau într-un mediu productiv, pentru stimularea energiei fizice și mentale, a creșterii spirituale.

De asemenea, el clarifică procesele mentale și emoțiile și aduce inspirație și creativitate.

Pietre norocoase pentru zodia Taur sunt și agata verde (vezi zodia Balanță) și peridotul (vezi zodia Leu).

Gemeni – chihlimbar, ochi de tigru, agată verde, peridot

Pietrele norocoase în culturile estice: smarald, turmalină verde, onix verde

Pietre vernil și galbene: agată, peridot, citrin, chihlimbar, ochi de tigru

Pietrele moderne ale zodiei: agată

Planeta Mercur este cea care influențează zodia Gemeni și majoritatea pietrelor semiprețioase calde, verzi și galbene, sunt benefice pentru acești nativi.

Chihlimbarul este un material organic rezultat din rășină fosilizată folosit de mii de ani pentru obiectele decorative și ritualice. El a fost considerat piatră prețioasă din timpuri preistorice, fiind folosit în bijuterii cu rol amuletic în Egiptului antic.

Chihlimbarul a fost apreciat și de vikingi și montat în amuletele lor cu forme de animale. Bărbații sperau ca acesta să le confere o parte din puterea animalelor, iar femeile purtau amulete cu chihlimbar pentru că erau asociate cu fertilitatea.

Pentru că produce electricitate statică și uneori conține reziduuri animale fosilizate, chihlimbarul este considerat piatra ce conține esența vieții și aduce noroc și vindecare.

Purtat în coliere, el simbolizează o energie puternică, putere și onoare, dar este și o piatră a cărei culoare caldă inspiră calm și pace.

O altă piatră semiprețioasă ce aduce noroc nativilor Gemeni și altor câteva zodii este ochiul de tigru, o varietate de cuarț.

cercei argint cu piatra ochi de tigru pentru zodia gemeni

Cercei din argint cu ochi de tigru, la fel de captivanți precum numele pietrei.

Se spune că proprietățile acestei pietre în nuanțe de auriu și negru încurajează persoanele care îl poartă să trăiască la superlativ și cu curaj în toate aspectele vieții.

De aceea, este un simbol al curajului și al gândirii pozitive în fața fricilor, precum culorile sale inspirate de Soare și de Pământ.

Legendele spun că războinicii purtau ochi de tigru pentru putere și protecție. Soldații romani credeau în aceste puteri datorită aspectului de ochi, simbol al puterii omnipotente și omnisciente.

Și alte civilizații antice, precum cea chineză, credeau că aduce noroc purtătorului. În mitologia orientală, tigrul magic reprezenta curajul, integritatea și puterea, astfel încât oamenii asociau cristalul cu aceste calități.

La fel de norocoase și de spectaculoase pentru zodia Gemeni sunt și agatele (vezi zodia Balanță) și peridotul (vezi zodia Leu).

pandantiv cu agata verde, piatra norocoasa a mai multor zodii

Pandantiv indian cu agată verde ce te cucerește de la prima vedere.

Rac – perlă, piatra lunii, sidef, cuarț

Pietrele norocoase în culturile estice: perlă, piatra lunii

Pietre albe, argintii și incolore: perlă, piatra lunii, cuarț, sidef

Pietrele moderne ale zodiei: smarald

Constelația Racului este guvernată de Lună și, prin urmare, de perle: albe, imaculate, pure și liniștitoare, ele sunt asociate cu energiile feminine și materne.

Perlele au o legendă și un simbolism aparte datorită eleganței, purității și fineții, dar și originii lor organice și deopotrivă mitice.

În textele vedice din Vechea Indie, perlele s-au născut din apele pământului și puterea cerurilor. În culturile vestice, sunt asociate cu planeta Venus și, implicit, cu Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții născută din spuma mării. Alte legende vorbesc despre perle ca fiind lacrimile zeilor.

cercei indieni candelabru cu perle

Cercei indieni din argint si perle, plini de finețe și feminitate.

S-au creionat multe legende similare în care perla simbolizează, de cele mai multe ori, bogăția și înțelepciunea, fiind purtate și de regi pentru a-și etala statutul.

Totuși, în prezent asociem perlele cu bijuteriile feminine, simbolizând puritatea și modestia și chiar fertilitatea (fiind oferite în dar sau purtate în ceremoniile nupțiale).

inel din argint cu perle, simbolul puritatii si al zodiei rac

Un inel original din argint cu mici perle, simboluri ale energiilor feminine.

Perla este una dintre pietrele norocoase ale zodiei Racului și, conform tradițiilor orientale antice, ea aduce noroc, prosperitate și protecție. Dar poate cele mai interesante semnificații ale perlei apar în culturile asiatice, unde ea reprezintă scânteia divină, călătoria sufletului spre perfecțiune.

pandantiv din argint cu perla, piatra zodiei rac

Un pandantiv absolut încântător, cu perlă și detalii lucrate manual de un artizan bijutier indian.

Piatra lunii este considerată sacră în India și este o altă piatra norocoasă a zodiei Racului. Datorită reflexiilor luminoase și delicate, se credea că ea adăpostește un spirit bun și puternic, iar misticii o foloseau pentru meditație și ritualuri transcendentale.

inel indian din argint cu piatra lunii

Fin și simplu, inelul din argint cu piatra lunii este o bijuterie ideal de purtat zi de zi.

Piatra lunii a fost adesea considerată un talisman protector mai ales pentru cei care călătoreau pe mare. De asemenea, ea era folosită pentru a induce somnul odihnitor și o stare de calm, fiind asociată cu puterea lunii.

Tot datorită asocierii cu acest astru, care reia alt ciclu în fiecare lună calendaristică, cei care purtau piatra lunii credeau în puterea ei de a întineri și de a atrage persoana iubită.

De asemenea, îndrăgostiții obișnuiau să facă schimb de pietre mai ales după o ceartă, pentru a readuce iubirea și liniștea în relația lor.

cercei cu surub din argint si piatra lunii, piatra norocoasa a zodiei rac

Cercei cu șurub, din argint și piatra lunii – o bijuterie simplă, de efect.

Ca urmare, legendele spun că piatra lunii aduce pace și echilibru în relații, stabilizând energiile feminine și masculine din interiorul persoanei care o poartă.

Ca și perla, este un simbol al norocului și al inteligenței emoționale, cât și al fericirii în dragoste.

Alte pietre semiprețioase norocoase ale zodiei Rac sunt sideful și cuarțul (vezi zodia Taur).

pandantiv din argint si sidef, piatra norocoasa pentru zodia rac

Pandantiv din argint și sidef, în simbolul celtic Dara.

Leu – peridot granată, chihlimbar, onix, ochi de tigru

Pietrele norocoase în culturile estice: rubin, turmalină roz, granat

Pietre aurii și oranj: chihlimbar, ochi de tigru, peridot

Pietrele moderne ale zodiei: peridot, onix

În cultura indiană, constelația Leului este guvernată de Soare, ale cărui atribute sunt puterea și influența, cu o inimă bună și curajoasă. De aceea, multe pietre semiprețioase ale zodiei Leu au culori calde, de la cele galbene la cele oranj sau cărămizii, în timp ce în cultura vestică pietrele norocoase ale zodiei Leu sunt onixul și peridotul.

Peridotul este o piatră verde lucrată din mineralul olivină, regăsit în special în rocile vulcanice. Este plină de strălucire, dar și de simboluri și legende. În cultura hawaiiană, el reprezintă lacrimile lui Hele, zeiței focului și a vulcanilor, iar istoria purtării sale datează din Antichitate.

cercei din argint cu peridot, piatra zodiei leu

Cercei din argint cu peridot strălucitor, care inspiră energie pozitivă.

Egiptenii credeau că peridotul este gema soarelui, fiind adesea confundat cu topazul și smaraldul – chiar și faimoasele bijuterii cu smaralde ale Cleopatrei se crede că au fost lucrate de fapt cu peridot. Din acest motiv, dar și pentru că strălucea la lumina lumânărilor, peridotul a fost denumit și smaraldul nopții.

Încă din cele mai vechi timpuri, peridotul a fost purtat pentru a ține la distanță spiritele rele și pentru a aduce energie pozitivă, în timp ce scade egoul și gelozia purtătorului. Motiv pentru care se crede că piatra are un rol și în susținerea relațiilor, a mariajelor.

inel rotund statement din argint si peridot, piatra zodiei leu

Un fermecător inel statement din argint și peridot fațetat, lucrat manual în India.

De asemenea, datorită culorii de un verde strălucitor, peridotul este o piatră care simbolizează și armonie, sănătate și pace și este cunoscut drept piatră a compasiunii, care ajută la calmarea sentimentelor de furie.

Alte pietre semiprețioase ale zodiei Leu sunt granata (vezi zodia Berbec), chihlimbarul și ochi de tigru (vezi zodia Gemeni) și onixul (vezi zodia Capricorn).

inel argint cu onix negru, lucrat in niger, simbol al zodiei leu

Onixul este și piatra zodiei Leu. Poart-o în acest inel-amuletă lucrat manual în Niger.

Fecioară – malachit, labradorit, carneol, piatra lunii

Pietrele norocoase în culturile estice: smarald, onix verde, turmalină verde

Pietre gri, bej, verzi-albastre: labradorit, ochi de tigru, malachit, piatra lunii

Pietrele moderne ale zodiei: carneol

Planeta Mercur este cea care guvernează constelația Fecioarei, iar malachitul este una dintre pietrele semiprețioase ale zodiei.

pandantiv statement din argint si piatra malachit, piatra optimismului

Pandantiv statement din argint cu malachit, piatra optimismului care atrage energii pozitive.

De un verde intens care cucerește privirea și cu diferite desene unice pentru fiecare piatră, malachitul a rămas una dintre cele mai iubite pietre semiprețioase încă din Antichitate.

În civilizațiile antice, el era folosit pentru sculpturi prețioase, pentru machiajul reginelor egiptene și pentru amulete pe care egiptenii le purtau pentru a atrage energii pozitive – de aceea este și considerată piatra optimismului. Prin urmare, cei din zodia Balanță se vor bucura din plin de aceste semnificații aparte ale pietrei lor norocoase.

inel rotund din argint si malachit, piatra verde a zodiei Balanta

Inel rotund din argint și malachit, lucrat manual în India.

În trecut, malachitul era considerat un simbol norocos în anumite părți ale Europei, în special pentru femei însărcinate, dar și pentru bebeluși, cărora acesta le aducea un somn liniștit și îi proteja de farmece.

Această piatră cu modele unice a fost asociată și cu protecția divină a călătorilor și a comercianților, aceștia purtând asupra lor amulete cu malachit care aveau rolul să atragă bogăție, noroc, și să țină eșecul la distanță.

Astăzi, bijuteriile cu malachit sunt un simbol al spiritualității, debordând de energii benefice care atrag emoții pozitive în timp ce le curăță pe cele negative.

Dincolo de simbolistica fascinantă și utilizările în artele frumoase, malachitul rămâne o piatră semiprețioasă revitalizantă și fermecătoare mai ales dacă este montată într-o bijuterie din argint.

Descoperă toate semnificațiile și proprietățile bijuteriilor cu malachit, aici.

Alte pietre semiprețioase ale zodiei Fecioară sunt labradoritul (vezi zodia Vărsător), carneolul (vezi zodia Scorpion), piatra lunii (vezi zodia Rac).

inel argint si labradorit, piatra zodiei balanta

Inelul din argint și labradorit atrage prin adancimea culorii și finețea modelului

Balanță – turcoaz, agată verde, peridot, malachit

Pietrele norocoase în culturile estice: diamant, opal

Pietre roz și verzi: malachit, agată verde, turcoaz, cuarț

Pietrele moderne ale zodiei: peridot

Agata verde este o piatră semiprețioasă a cărei culoare naturală este strâns asociată cu norocul, cu sănătatea, armonia și încrederea de sine. În timpurile străvechi, ea era folosită pentru a proteja și pentru a face viața mai ușoară femeilor însărcinate, dar și pentru rolul revitalizant – se credea că stimulează energia și crește pofta de viață.

Totodată, agata verde reprezintă prosperitatea și armonia în diferite aspecte ale vieții, fiind considerată simbol al energiilor benefice, vindecătoare și protectoare atât de către egipteni și greci, care o purtau în bijuteriile lor.

Set cercei si pandantiv din argint si agata verde

Un set plin de optimism și feminitate: cercei și pandantiv din argint cu agată verde.

Turcoazul are și el o istorie și o simbolistică aparte, fiind probabil prima piatră semiprețioasă cunoscută de om, dar și una celebră în legendele vechi, precum cele nativ americane și mexicane.

pandantiv statement din argint si turcoaz natural

Pandantiv statement cu turcoaz, ce oglindește întregul univers marin.

Piatra națională în Persia (Iran), turcoazul era folosit pentru decorarea obiectelor, a hainelor și a bijuteriilor, dar era utilizat și în arhitectură, culoarea intensă simbolizând cerul pe pământ. Această piatră cu nuanțe marine (sau peruzea) se numea la început „pirouzeh”, care însemna „victorie”.

bratara charm din argint si pietre turcoaz

Poartă o brățară charm cu pietricele de turcoaz, pentru un aspect jucăuș.

Mai multe civilizații asociau turcoazul cu înțelepciunea și în special cu speranța. Oamenii de pretutindeni l-au folosit ca amuletă de protecție pentru ei, pentru animalele lor sau chiar în incantații care aveau rolul de a aduce ploaia. Având culoarea cerului însorit, turcoazul a fost întotdeauna un simbol al speranței.

În Egipt, spre exemplu, turcoazul era asociat cu zeița Hathor, ce reprezenta artele și bucuria, sexualitatea și feminitatea.

cercei cu tortita si piatra turcoaz

Micuți, delicați, feminini, cerceii cu turcoaz au detalii cuceritoare.

Tot datorită culorii, turcoazul este și un simbol al purificării și al creativității, care poate calma stările de anxietate sau de epuizare.

Alte pietre semiprețioase ale zodiei Balanță sunt peridotul (vezi zodia Leu), malachitul (vezi zodia Fecioară) și cuarțul (vezi zodia Taur).

Scorpion – coral, granată, carneol

Pietrele norocoase în culturile estice: coral, granată

Pietre grena, brune și maro: carneol, granată, coral, jasp roșu

Pietrele moderne ale zodiei: beril (acvamarin)

Cu planeta Marte care guvernează zodia Scorpion, pietrele semiprețioase calde în tonuri grena, brune și maro precum coralul, granata și carneolul sunt ideale.

Una dintre cele mai reprezentative este carneolul (numit și cornalină), care este o agată de culoare roșie.

set din argint si carneol, piatra zodiei scorpion

Set din argint cu piatră carneol, pentru un look plin de originalitate și eleganță.

Este o piatră încărcată de vitalitate, o piatră a curajului, ale cărei nuanțe de roșu și portocaliu insuflă optimism și pasiune. Este și piatra sacră a tibetanilor, egiptenilor, musulmanilor și hindușilor, fiind venerată în toate aceste culturi pentru proprietățile sale vindecătoare și spirituale.

În Grecia Antică, inelele sigiliu cu piatră carneol erau foarte populare, în timp ce în Egiptul Antic se purtau inele și amulete din cornalină, a căror semnificație era de a proteja sufletul, inclusiv suflete celor care treceau în lumea de dincolo, acesta fiind rolul miilor de amulete din carneol descoperite de arheologi în mormintele din Valea Regilor din Egipt.

bratara statement din argint si carneol, piatra simbolica a curajului si a zodiei scorpion

O brățară statement cu piatră carneol, cu care vei cuceri toate privirile.

Menționată și în biblie ca „piatra de foc”, carneolul este o piatră foarte iubită și de musulmani, pentru că Profetul Mohamed ar fi purtat un inel din argint cu această piatră semiprețioasă de care nu se despărțea niciodată. De aceea, cornalina este întotdeauna montată în argint, considerat și el un metal pur, binecuvântat de profetul Mohamed.

Și tuaregii din Sahara cred că, purtată pe piele, piatra de carneol poate opri sângerarea și poate vindeca rănile, de aceea o vei regăsi în multe bijuterii lucrate manual în aceste culturi cu tradiție.

Alte pietre semiprețioase ale zodiei Scorpion sunt coralul și granata (vezi zodia Berbec).

pandantiv din argint si granata, piatra zodiei scorpion si berbec

Pandantiv indian cu granată, piatră norocoasă pentru zodia Scorpion și Berbec.

Săgetător – ochi de tigru, turcoaz, lapis lazuli

Pietrele norocoase în culturile estice: citrin, ochi de tigru

Pietre semiprețioase albastre: turcoaz, lapis lazuli

Pietrele moderne ale zodiei: topaz

Planeta Jupiter este cea care influențează constelațiile Săgetătorului și ale Peștilor, totodată, simbol al înțelepciunii și cunoașterii în culturile estice. Pietrele semiprețioase norocoase ale zodiei sunt cele albastre, în nuanțe deschise și închise, dar și cele galbene.

O piatră semiprețioasă de un albastru intens, care se extrage în general din Afganistan, lapis lazuli este o piatră iubită, dorită și purtată de peste 7000 de ani, ea fiind întotdeauna asociată cu divinitatea și cu cerul înstelat.

pandantiv statement din argint si lapis lazuli, piatra norocoasa a multor zodii

Pandantiv din argint și lapis lazuli care pare să reflecte întregul cer înstelat.

Chiar și numele său are o etimologie captivantă, care combină două cuvinte: lapis, care înseamnă „piatră” în latină, și lazaward, „cer”, sau „rai” în arabă.

Pentru egipteni era o piatră sacră, culoarea ei albastru intens fiind dovadă a originii divine – albastru fiind culoarea zeilor, în special a zeului Amun.

cercei din argint si pietre lapis lazuli, piatra norocoasa a multor zodii

Cercei eleganți din argint, cu pietre de lapis lazuli magnetizant.

Obiectele regale erau lucrate cu lapis lazuli pentru ca purtătorul lor să fie protejat de soare și de cer. Și judecătorii egipteni purtau la gât o piatră lapis lazuli în care era gravat cuvântul „adevăr”.

inel statement din argint si lapis lazuli, piatra zodiei sagetator

Inel statement din argint și lapis lazuli, piatra albastră sacră la egipteni.

Cât despre proprietățile metafizice, acestea sunt similare în diferite culturi precum cea sumeriană și egipteană: lapis lazuli simbolizează divinitatea și, prin urmare, regalitatea, adevărul, curajul, intelectul și înțelepciunea.

Această piatră a fost și este purtată atât pentru rolul decorativ, cât și pentru rolul protector și spiritual, lapis lazuli folosindu-se pentru a ține la distanță spiritele rele și a stimula viziunea și conștientizarea.

bratara deschisa din argint si lapis lazuli

Brățară din argint și lapis lazuli, cu un model absolut special lucrat în Afghanistan.

Alte pietre semiprețioase ale zodiei Săgetător sunt turcoaz (vezi zodia Balanță) și ochi de tigru (vezi zodia Gemeni).

Alege bijuteriile cu pietre semiprețioase care vorbesc despre tine

Clasificarea în „pietre prețioase” și „semiprețioase” este una relativă, pentru că raritatea pietrelor este volatilă, și clasificarea se schimbă în diferite epoci.

De exemplu, anumite granate de o calitate extraordinară sunt foarte rare, și deci ele valorează mai mult decât safirele. Ametistul a fost considerat piatră prețioasă până în secolul 20, când au fost găsite mai multe zăcăminte în diferite colțuri ale lumii și a devenit o piatră mai ușor accesibilă.

Dar fiecare piatră are simboluri și calități unice, care îi dau o frumusețe aparte. Ce-ar fi să le alegi pe cele care te atrag și care simți că îți exprimă personalitatea, în funcție de zodie, aspect, vibrație, sau orice altceva care vorbește cu tine?

Orice model ai alege, la Metaphora vei găsi doar bijuterii autentice din argint cu pietre și simboluri din toată lumea, lucrate manual de artizani bijutieri, în modele unicat sau serie mică.

Descoperă întreaga colecție etnică de bijuterii cu pietre semiprețioase Metaphora și alege-le pe cele care ți se potrivesc!