Dacă te pasionează simbolurile care au darul de a alunga energiile negative, ai ajuns în locul potrivit pentru a afla povestea îndrăgitului simbol hamsa, denumit și Mâna Fatimei. Îl întâlnim adesea în călătoriile noastre din lumea largă – în artă, decorațiuni, cel mai des fiind purtat ca bijuterie, cu aceeași credință că oferă protecție împotriva deochiului.
Îți povestim în acest articol tot ce am descoperit despre simbolul hamsa – care sunt originile sale, ce semnificație are și ce beneficii poate aduce amuleta persoanei care o poartă.
Ce este simbolul hamsa, mai exact?
Hamsa este un simbol sacru, o amuleta ce reprezintă o mână deschisă, care poate fi stilizată mai mult sau mai puțin, în funcție de țara în care este lucrată.
Indiferent de model, se vor regăsi întotdeauna cele cinci puncte benefice reprezentate de cele cinci degete. În aproape toate reprezentările sale, mâna hamsa are o formă simetrică, degetul mare și cel mic având aceleași dimensiuni.
Originile amuletei hamsa, sau Mâna Fatimei
Hamsa este un simbol puternic, care există de mii de ani în zona bazinului mării Mediterane. Originile sale sunt asociate cu vremuri când religiile pe care le știm astăzi nu existau încă, și totuși, simbolul hamsa și-a făcut loc în câteva dintre ele.
Mâna Fatimei cel mai adesea asociată cu lumea arabă, fiind cel mai important simbol de protecție din zona respectivă. Numele khamsa înseamnă chiar cifra „cinci” în limba arabă. Iar denumirea de mâna Fatimei vine de la numele fiicei profetului Muhammad, care, conform legendei, și-ar fi pus mâna în dreptul ochilor pentru a se feri de deochi.
Dacă pentru musulmani este Mâna Fatimei, amuleta hamsa a primit alte nume de la popoarele lumii care îi recunosc valoarea spirituală, cum este: Mână lui Miriam (sora lui Moise) în credința iudaică.
Semnificațiile hamsa în culturile lumii
Mâna hamsa este un simbol recunoscut și folosit ca semn de protecție de multe culturi de-a lungul timpului, din vremurile antice, până în zilele noastre.
Iată diferitele semnificații ale mâinii hamsa în culturile lumii:
Semnificația mâinii hamsa în islam
În lumea arabă, hamsa este un simbol dublu – protejează de deochi dar, în același timp, cele 5 degete ale mâinii reprezintă cei cinci stâlpi ai Islamului, respectiv obligațiile oricărui musulman. Acești stâlpi sunt – credință, rugăciune, pomană, post și pelerinaj.
În țările arabe, hamsa, precum credința, face parte din viața de zi cu zi a musulmanilor. Prin sate, vedem adesea mâini pictate pe pereții de chirpici ai caselor, cu scopul de a proteja locuitorii casei de deochi. Pe porți sau pe ușa de la intrare este mereu în centru o hamsa din metal, de obicei, stilizată extrem de divers de la o casă la alta.
Semnificația mâinii hamsa în iudaism
Cuvântul ebraic hamesh înseamnă cinci, la fel ca și cuvântul arab, fiind asociat și aici cu divinitatea. În iudaism, mâna hamsa reprezintă cele cinci cărți sfinte ale Torei, biblia evreiască.
Beneficiile pe care le aduce amuleta hamsa
Se poate spune că hamsa este un simbol înțeles universal, în ciuda diferențelor culturale sau religioase. În mare parte, acesta este motivul pentru care mâna hamsa este atât de răspândită și prețuită ca simbol al protecției în lumea largă.
Purtarea unei amulete Hamsa este menită să protejeze persoana de deochi și de energia malefică. Nu numai că alungă negativitatea din partea altor persoane, ci și propria ta energie negativă față de sine și de ceilalți.
Amuleta Hamsa oferă protecție împotriva noțiunii de deochi (Evil Eye), care este foarte puternică în multe culturi, dar mai ales în Orientul Mijlociu și sudul Mediteranei.
Există o veche credință în aceste zone că purtarea unei amulete hamsa cu un ochi în centrul palmei va intercepta și va alunga energia negativă proiectată asupra purtătorului. Acesta este motivul pentru care unele amulete hamsa au un ochi în centrul palmei.
Simbolul hamsa în bijuterii
Fascinația pentru simbolul mâinii Hamsa a ajuns până în zilele noastre, fiind o amuleta populară în întreaga lume, reflectată în diverse expresii artistice, de la decorațiuni la bijuterii. Iar când vorbim despre podoabe, hamsa poate să ia o multitudine de forme – pandantiv, cercei, charm la brățară de mână, chiar de picior.
Bijuteriile hamsa sunt lucrate din argint, aur sau din alte metale, fiind decorate cu diverse motive specifice locului de unde provin. Unele modele sunt puse în valoare de pietre semiprețioase sau sunt decorate cu email viu colorat.
Fie că vorbim de accesorii subtile, cum este un pandantiv delicat, sau de o pereche de cercei care ies în evidență, poți integra cu ușurință simbolul hamsa în stilul tău de zi cu zi, pentru a avea parte de protecția sa.
Dacă îți dorești o bijuterie cu adevărat spectaculoasă, poți alege un pandantiv hamsa decorat cu o piatră semiprețioasă – onix, granat, sau altă piatră naturală, care dublează puterea amuletei.
Nu putem încheia fără să-ți spunem că identitatea noastră vizuală este construită pornind de la hamsa. Mai exact, sigla Metaphora este o reinterpretare a unei amulete hamsa descoperită la tuaregii din Sahara, care ne-a captivat prin frumusețea sa aparte.
Descoperă bijuteriile cu simbol hamsa, din colecția Metaphora.
Fie că alegi hamsa sau Mâna Fatimei pentru istoria sa de mii de ani, pentru puterea sa antideochi sau doar pentru frumusețea și armonia pe care le emană, aceste bijuterii îți vor completa minunat ținutele și îți vor transmite o stare de bine.