Cum se curăță argintul pentru ca bijuteriile să arate impecabil

Colier statement Nam-Tuam, argint, Thailanda

Cuprins:

De ce oxidează argintul? Există soluții pentru curățarea argintului?

Cele mai multe femei adoră bijuteriile din argint. Dar acestea oxidează în timp în urma contactului cu oxigenul din aer, cu umezeala, cu diverse alte soluții cu care vine în contact sau în reacție cu ph-ul pielii.

Motivul pentru care oxidează bijuteriile este simplu – argintul din care sunt lucrate este un aliaj din care 925‰ argint și 75‰ cupru. Argintul pur, cu titlul 1000‰ nu oxidează, dar este prea moale și nu poate fi prelucrat pentru bijuterii, de aceea trebuie întotdeauna aliat cu un metal care să îi dea mai multă rigiditate.

Deci „vinovatul” pentru oxidarea argintului este de fapt cuprul cu care acesta este aliat. Dar, din fericire există mai multe soluții pentru curățarea argintului.

Pandantiv argint patinat Arundhati, India

De ce unele bijuterii sunt oxidate când sunt noi?

Femeile preferă în general bijuteriile cu un aer antichizat, patinat, care nu strălucesc prea tare. Pentru că bijuteriile din argint au mai mult farmec și o eleganță aparte când nu sunt strălucitoare, iar nuanța argintului este mai închisă la culoare.

Însă cum se poate obține această nuanță la o bijuterie nouă? Procesul se numește antichizare sau patinare și se execută de către bijutieri cu ajutorul unei oxid special numit chiar „patină” care se aplică pe bijuterie la final și care intră în toate spațiile generate de lucrătură (gravură, granulație, cizelură, embosare etc).

Dacă bijuterie este perfect simplă, fără nicio lucrătură, antichizarea nu este posibilă, pentru că patina nu are unde să se fixeze. Majoritatea bijuteriilor însă sunt antichizate parțial, doar în zonele cu mai multă lucrătură, și au și zone simple, care creează un contrast frumos cu zonele patinate.

Unii cercei de argint, cum sunt cei de mai jos, sunt mai mult de jumătate antichizați, în timp ce colțurile sunt perfect simple, șlefuite și ușor lucioase. În mod evident, partea simplă, care nu a fost patinată inițial va oxida în mod natural la un moment dat și va trebui curățată. Mai jos afli cum curățăm argintul când acesta oxidează prea mult.

Cercei fibulă triunghi Tiznit, argint și filigran, Maroc

Când este necesară curățarea bijuteriilor din argint?

Anumite bijuterii din argint arată mai bine când oxidează în mod natural, pentru ca strălucirea inițială este înlocuită de o nuanță mai subtilă și mai elegantă de gri argintiu. În ultimii ani mai ales, cele mai populare inele din argint sunt de departe cele oxidate, care nu strălucesc deloc.

Sunt femei care își lasă bijuteriile intenționat să oxideze natural înainte de a le purta – de exemplu brățări de argint și inele de argint care nu se asortează perfect pentru că sunt oxidate diferit, unele fiind mai noi, și pe care posesoarea vrea să le poarte împreună, pe aceeași mână.

Desigur, este o chestiune de gust dacă ne place sau nu cum a oxidat în timp o anumită bijuterie. Deci când și cum curățăm argintul? Decizia de curățare a argintului aparține fiecare femei în parte, nu există o regulă generală pentru când o bijuterie trebuie curățată. Însă, în general, dacă oxidarea este mult prea intensă, aproape de negru și acoperă întreaga suprafață a bijuteriei, se consideră că argintul a oxidat prea mult și și-a pierdut din frumusețea caracteristică și, deci, trebuie curățat.

Brățară 13 elefanți, argint, India

Cu ce se curăță argintul? Soluții profesionale sau substanțe pe care le am în bucătărie?

Nu tot ce este natural este bun la orice. Lămâia, de exemplu, este un fruct minunat, plin de calități, însă aciditatea ei intensă poate face mult rău unui stomac sensibil, la fel de ușor cum poate distruge suprafața unei bijuterii din argint.

Contrar părerii generale, bijuteriile de argint NU trebuie curățate cu soluții pe care le avem în casă gen bicarbonat, detergenți, pastă de dinți sau ingrediente naturale din bucătărie ca oțetul, lămâia etc. De ce? Răspunsul este simplu – deși toate aceste soluții și ingrediente au o anumită putere de curățare, datorită acizilor sau agenților de curățare pe care îi conțin, ele sunt mult prea dure pentru bijuteriile din argint, nefiind concepute pentru curățarea acestora și pot afecta în mod iremediabil bijuteria. Și nimeni nu vrea să își distrugă cu bună știință bijuteria preferată.

Atunci cum curățăm argintul? Cea mai simplă și inofensivă metodă de curățare a argintului, la îndemâna oricui, este o cârpă foarte moale din bumbac și câteva minute de răbdare în care se freacă bijuteria în cauză. Desigur, pentru cine vrea să curețe bijuteria în doar câteva clipe, există soluții profesionale speciale pentru curățarea argintului, cum ar fi lavetele impregnate cu o soluție specială de curățare.

Lavetă pentru curățarea bijuteriilor

Cum curăț argintul pentru a nu pierde garanția bijuteriilor?

Orice bijuterie din argint cumpărată online vine însoțită de un certificat de garanție. Însă garanția este valabilă pentru defectele de fabricație care nu sunt evidente de la început. Garanția nu se acordă în cazul deteriorării unei bijuterii în urma curățării necorespunzătoare – și nu doar argintul poate fi afectat de curățarea necorespunzătoare, ci și pietrele semiprețioase, perlele, emailul, lemnul de abanos și alte materiale care sunt montate în argint.

Atunci cum se curăță bijuteriile din argint? Exisă o soluție de curățare extrem de simplă și inofensivă și anume frecarea bijuteriei cu o cârpă moale din bumbac timp de câteva minute, până când bijuteria își recapătă strălucirea inițială.

Dar există și soluții profesionale de curățare, cum ar fi lavetele speciale pentru curățarea metalelor prețioase care sunt ideale pentru curățarea argintului în doar câteva secunde.

Așadar, pentru a nu pierde garanția obținută la cumpărare, bijuteriile din argint trebuie curățate fie prin frecare ușoară cu o cârpă moale și curată din bumbac, fie cu lavete profesionale, în nici un caz cu soluții improvizate cu ce găsim în bucătărie sau debara.

Pandantiv argint patinat spirale Theep, Thailanda

Care este cea mai simplă metodă de curățare a bijuteriilor din argint?

Cum se curăță argintul fără bătaie de cap? Bijuteria din argint se ține bine într-o mână iar cu cealaltă se freacă ușor cu cârpa din bumbac pe toate părțile, până când bumbacul se murdărește vizibil în timp ce îndepărtează oxidul de pe suprafața bijuteriei.

Orice bijuterie din argint 925 își va recăpăta strălucirea sau cea mai mare parte din aceasta în două trei minute de curățare cu metoda descrisă.

Cercei Yoni, argint patinat și labradorit, India

Există bijuterii din argint care nu oxidează niciodată?

Anumite bijuterii din argint sunt placate cu rodiu, un metal prețios care oprește procesul natural de oxidare a argintului, bijuteria rămânând neschimbată în timp. În general, această metodă se aplică lănțișoarelor sau altor bijuterii mai simple care sunt lucrate industrial. Bijuteriile lucrate manual nu sunt de regulă placate cu rodiu și oxidarea obținută în mod natural în timp se poate curăța cu ușurință prin mai multe metode de curățare a argintului.

Comentarii: Adaugă un comentariu Categorii: Întreținerea bijuteriilor Etichete:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *