Carneolul: proprietăți, istoric și semnificații. Sfaturi de purtare a bijuteriilor din argint și carneol

Pietrele semiprețioase au fascinat dintotdeauna, indiferent de proprietăți, de culoare sau de valoarea care li se atribuie. Fiecare piatră însă, are anumite caracteristici care o individualizează. Carneolul este o piatră încărcată de vitalitate, o piatră a curajului, iar nuanțele sale calde de roșu și portocaliu induc optimism și energie. Piatră sacră a tibetanilor, egiptenilor, musulmanilor și hindușilor, carneolul a fost și este venerat în toate aceste culturi pentru calitățile sale vindecătoare și spirituale. Despre astfel de semnificații vom vorbi în articolul de astăzi și vom avea și câteva recomandări legate de întreținerea carneolului.

Informații generale despre carneol

Carneolul, numit și cornalină, este o varietate de calcedonie a cărei culoare poate varia de la roșu deschis, la portocaliu și până la maroniu, în funcție de conținutul de fier al gemei. Deși unele pietre semiprețioase sunt evaluate după criteriul cromatic, acest lucru nu se aplică și în cazul carneolului: între cel portocaliu deschis și carneolul roșu închis nu se face nicio diferență din punctul de vedere al valorii. Astfel, persoanele care optează pentru această piatră semiprețioasă o aleg în funcție de propriile preferințe. Carneolul este sticlos, semitransparent, iar în unele cazuri opac. Are o duritate medie spre mare, de 7 din 10 pe scara Mohs. În ceea ce privește răspândirea, India este țara de unde s-au extras din cele mai vechi timpuri cele mai frumoase exemplare, însă carneol există și în Brazilia, Africa de Nord și Japonia.

Istoric, legende și semnificații

Carneolul se numără printre cele mai vechi pietre semiprețioase folosite cu rol amuletic, unul dintre primele exemplare fiind descoperit în Bulgaria acum aproximativ 6500 de ani. Însă în fiecare țară și epocă în care a fost apreciat și purtat, și în fiecare religie, carneolului i s-au atribuit valențe diferite, toate însă derivând de la niște caracteristici de baza ale pietrei care sunt vitalitatea și energia. În Egiptul Antic, de pildă, carneolul era piatra sacră, fiind supranumit „soarele care apune”, datorită nuanțelor sale calde. În mormântul lui Tutankhamon s-au găsit foarte multe amulete de cornalină de diverse dimensiuni, al căror scop era protecția sufletului celui dispărut în trecerea sa spre tărâmul celălalt. Egiptenii asociau piatra cu Isis, zeița magiei și a armoniei matrimoniale și de aceea atât bărbații cât și femeile obișnuiau să poarte bijuterii cu carneol.

În Grecia Antică însă, carneolul era perceput mai degrabă ca o piatră a curajului, fapt pentru care oratorii obișnuiau să poarte un inel cu carneol, care le-ar fi dat mai multă încredere și i-ar fi ajutat să-și alunge timiditatea și să vorbească în fața mulțimilor. Tot în Grecia Antică în rândul bărbaților erau foarte populare inelele sigiliu cu o intalie sculptată în cornalină și montată în aur. Și războinicii greci purtau o amuletă de carneol la gât care avea rolul să le dădea curaj în luptă. Mai târziu, în Evul Mediu, carneolul era folosit mai degrabă de alchimiști pentru proprietățile sale de activare a altor pietre semiprețioase.

Menționat și în biblie ca „piatra de foc”, carneolul a fost și este o piatră iubită și de musulmani. Profetul Mohamed purta un inel din argint cu o cornalină gravată pe care îl folosea ca sigiliu și de care nu se despărțea niciodată. Tuaregii din Sahara, musulmani și ei, consideră că, dacă este purtată pe piele, cornalina oprește sângerarea și ajută la închiderea rănilor. În țările musulmane, cornalina este întotdeauna montată în argint, considerat un metal pur, binecuvântat de profetul Mohamed.

Și astăzi cornalina continuă să aibă unele semnificații similare cu cele din trecut, dar adaptate la viața actuală. De exemplu, se vorbește despre beneficiile sale în unele arii profesionale: se spune că îi ajută pe arhitecți și constructori să-și ducă proiectele la bun sfârșit, că le inspiră jurnaliștilor spiritul organizatoric și că îi motivează pe cei care lucrează în domeniul vânzărilor. Tot în sfera profesională, carneolul reprezintă și un simbol al norocului și prosperității. În privința domeniului artistic, cornalina este considerată piatra cântăreților, cărora le dă putere și încredere în timpul concertelor.

Semnificațiile există și în sfera vieții private: carneolul simbolizează dragostea erotică și fertilitatea, lucru care ne duce cu gândul la aceeași asociere pe care o făceau și egiptenii în Antichitate.

Cum întreții bijuteriile din argint și carneol? Tips & tricks

Fie că optezi pentru bijuteriile din argint și carneol pentru că te atrage designul lor, fie că te-au cucerit semnificațiile lor, este esențial să le întreții corespunzător, astfel încât să te bucuri de ele pe termen lung. Iată, așadar, cum poți face acest lucru:

  • Pentru curățare, este indicat să folosești o cârpă moale, îmbibată în puțină apă caldă cu săpun lichid. După ce speli piatra, asigură-te că o ștergi cât mai bine.
  • Evită să păstrezi bijuteriile cu carneol împreună cu pietre mai dure, așa cum sunt diamantul și safirul, pentru că acestea îl pot zgâria destul de ușor. Dacă le vei ține totuși împreună, așează bijuteriile din argint și carneol în săculeți de bijuterii.
  • Când faci sport sau o alta activitate fizică încearcă să nu porți bijuterii cu pietre, inclusiv cu carneol.

Sfaturi de purtare a bijuteriilor din argint și carneol

Pentru că are o duritate relativ mare, carneolul este montat adesea în bijuterii de diverse dimensiuni, în special din argint. În magazinul nostru online vei găsi o mare varietate de modele de bijuterii din argint și carneol: de la brățări și cercei, la broșe, inele și pandantive care provin din țări și culturi diverse, dar pe care le unește atracția pentru această piatră specială.

Indiferent de stilul tău, o bijuterie de argint cu carneol poate fi purtată atât la o ținută casual, cât și una de ocazie. Dacă stilul tău este smart-office sau dacă lucrezi într-un mediu cu un cod vestimentar mai strict, poți purta bijuterii fine, discrete, dar de efect. Poți asorta, de pildă, un inel simplu din argint și carneol cu o pereche de cercei cu șurub și carneol în aceeași nuanță cu inelul, lucru care va da ținutei tale acea notă esențială de eleganță.

Dacă stilul tău este mai casual, ai putea purta un pandantiv cu carneol pe un lanț de argint de cincizeci sau șaizeci de centimetri, care să se așeze bine la gât și care completează perfect orice cămașă sau pulover cu decolteu în V.

Când însă vine vorba despre ținutele pentru evenimente speciale, o rochie simplă și elegantă are nevoie de accesorii mai mari, dar la fel de feminine. De pildă, o brățară statement din argint și carneol din Afganistan este o piesă nu doar frumoasă, dar și una foarte specială, care va stârni cu siguranță admirația celor din jurul tău. Și atunci când porți o bijuterie statement nu mai ai nevoie decât, poate, de niște cercei mici cu șurub asortați, ca să ai o ținută impecabilă.

Indiferent dacă te-au cucerit semnificațiile carneolul din diverse culturi sau doar estetic, bijuteriile din carneol, un lucru este cert – carneolul este o piatră deosebită, vibrantă, care va sublinia cu eleganță feminitatea celei care o poartă.

Comentarii: Adaugă un comentariu Categorii: Bijuterii Etichete:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *