Despre Carneol, piatra curajului: istoricul, semnificațiile și proprietățile bijuteriilor din carneol

Pietrele semiprețioase au fascinat dintotdeauna, indiferent de proprietăți, de culoare sau de valoarea care li se atribuie. Fiecare piatră, însă, are anumite caracteristici care o fac specială.

Carneolul, numit și cornalină, este o piatră încărcată de vitalitate, o piatră a curajului, iar nuanțele sale calde de roșu și portocaliu induc optimism și energie. Piatră sacră a tibetanilor, egiptenilor, musulmanilor și hindușilor, carneolul a fost și este venerat în toate aceste culturi pentru calitățile sale vindecătoare și spirituale.

Descoperă mai jos semnificațiile carneolului și proprietățile sale aparte, cât și sfaturi de întreținere a bijuteriilor cu această superbă piatră semiprețioasă.

pandantiv amuleta hamsa din argint si carneol

Pandantiv amuletă din argint și un splendid carneol în centrul formei hamsa, simbol al protecției anti-deochi. Disponibil aici.

Legenda carneolului și semnificațiile lui, din cele mai vechi timpuri

Carneolul se numără printre cele mai vechi pietre semiprețioase folosite cu rol amuletic, unul dintre primele exemplare fiind descoperit în Bulgaria acum aproximativ 6500 de ani!

Însă în fiecare țară și epocă în care a fost apreciat și purtat, și în fiecare religie, carneolului i s-au atribuit valențe diferite, toate însă derivând de la niște caracteristici de baza ale pietrei care sunt vitalitatea și energia.

În Egiptul Antic, de pildă, carneolul era piatra sacră, fiind supranumit „soarele care apune”, datorită nuanțelor sale calde. În mormântul lui Tutankhamon s-au găsit foarte multe amulete de cornalină de diverse dimensiuni, al căror scop era protecția sufletului celui dispărut în trecerea sa spre tărâmul celălalt.

Egiptenii asociau piatra cu Isis, zeița magiei și a armoniei matrimoniale, și de aceea atât bărbații cât și femeile obișnuiau să poarte bijuterii cu carneol.

cercei yoni din argint patinat cu carneol

Carneolul, o piatră a vitalității și armoniei de cuplu. Poart-o în cerceii indieni din argint patinat, din colecția Metaphora.

În Grecia Antică însă, carneolul era perceput mai degrabă ca o piatră a curajului, fapt pentru care oratorii obișnuiau să poarte un inel cu carneol, care le-ar fi dat mai multă încredere și i-ar fi ajutat să-și alunge timiditatea și să vorbească în fața mulțimilor.

Tot în Grecia Antică în rândul bărbaților erau foarte populare inelele sigiliu cu o intalie sculptată în cornalină și montată în aur.

Și războinicii greci purtau o amuletă de carneol la gât care avea rolul să le dea curaj în luptă. Mai târziu, în Evul Mediu, carneolul era folosit mai degrabă de alchimiști pentru proprietățile sale de activare a altor pietre semiprețioase.

inel amuleta din argint si carneol lucrat de un bijutier tuareg

Un spectaculos inel-amuletă, lucrat în serie limitată de un artizan bijutier tuareg sub forma „ochiului divin”, simbol protector în lumea musulmană.

Menționat și în biblie ca „piatra de foc”, carneolul a fost și este o piatră iubită și de musulmani. Profetul Mohamed purta un inel din argint cu o cornalină gravată pe care îl folosea ca sigiliu și de care nu se despărțea niciodată, fiind un simbol protector.

Tuaregii din Sahara, musulmani și ei, consideră că, dacă este purtată pe piele, cornalina oprește sângerarea și ajută la închiderea rănilor. În țările musulmane, cornalina este întotdeauna montată în argint, considerat un metal pur, binecuvântat de profetul Mohamed.

pandantiv amuleta argint cu carneol lucrat manual in Niger

Bucură-te de vitalitatea carneolului prins în argint, în acest pandantiv amuletă, lucrat manual de un bijutier tuareg în Niger.

Și astăzi cornalina continuă să aibă unele semnificații similare cu cele din trecut, dar adaptate la viața actuală.

De exemplu, se vorbește despre beneficiile sale în unele arii profesionale:

  • îi ajută pe arhitecți și constructori să-și ducă proiectele la bun sfârșit,
  • le inspiră jurnaliștilor spiritul organizatoric
  • îi motivează pe cei care lucrează în domeniul vânzărilor.

Tot în sfera profesională, carneolul reprezintă și un simbol al norocului și prosperității. În privința domeniului artistic, cornalina este considerată piatra cântăreților, cărora le dă putere și încredere în timpul concertelor.

Semnificațiile există și în sfera vieții private: carneolul simbolizează dragostea erotică și fertilitatea, lucru care ne duce cu gândul la aceeași asociere pe care o făceau și egiptenii în Antichitate.

set celtic cu cercei si pandantiv din argint si carneol

Set lucrat manual din argint patinat și carneol, piatra semiprețioasă a iubirii și fertilității.

De exemplu, acest set Claddagh-Dara, era cel pe care bărbații celți obișnuiau să îl dăruiască logodnicei ca declarație de iubire, plin de simboluri: carneolul și inima care simbolizează dragostea, două mâini care reprezintă prietenia și coroana de deasupra inimii, simbol al loialității.

Proprietățile carneolului

Carneolul, numit câteodată și cornalină, este o varietate de calcedonie a cărei culoare poate varia de la roșu deschis, la portocaliu și până la maroniu, în funcție de conținutul de fier al gemei.

Deși unele pietre semiprețioase sunt evaluate după criteriul cromatic, acest lucru nu se aplică și în cazul carneolului: între cel portocaliu deschis și carneolul roșu închis nu se face nicio diferență din punctul de vedere al valorii. Astfel, persoanele care optează pentru această piatră semiprețioasă o aleg în funcție de propriile preferințe.

Carneolul este sticlos, semitransparent, iar în unele cazuri opac. Are o duritate medie spre mare, de 7 din 10 pe scara Mohs. În ceea ce privește răspândirea, India este țara de unde s-au extras din cele mai vechi timpuri cele mai frumoase exemplare, însă carneol există și în Brazilia, Africa de Nord și Japonia.

set cercei pandantiv din argint si carneol lucrati in India

Pandantivul și cerceii indieni din argint cu carneol îți vor completa firesc feminitatea caldă. Disponibili aici.

Cum întreții bijuteriile din argint și carneol?

Fie că optezi pentru bijuteriile din argint și carneol pentru că te atrage designul lor, fie că te-au cucerit semnificațiile, este esențial să le întreții corespunzător, astfel încât să te bucuri de ele pe termen lung.

Iată, așadar, cum poți face acest lucru:

  • Pentru curățare, este indicat să folosești o cârpă moale, îmbibată în puțină apă caldă cu săpun lichid. După ce speli piatra, asigură-te că o ștergi cât mai bine.
  • Evită să păstrezi bijuteriile cu carneol împreună cu pietre mai dure, așa cum sunt diamantul și safirul, pentru că acestea îl pot zgâria destul de ușor. Dacă le vei ține totuși împreună, așează bijuteriile din argint și carneol în săculeți de bijuterii.
  • Când faci sport sau o altă activitate fizică încearcă să nu porți bijuterii cu pietre, inclusiv cu carneol.
cercei candelabru din argint si carneol, lucrati in india

În serile speciale, poartă această pereche opulentă de cercei lucrați manual în India, cu piatră carneol.

Bijuteriile din carneol, în prezent

Pentru că are o duritate relativ mare, carneolul este montat adesea în bijuterii de diverse dimensiuni, în special din argint. În colecțiile noastre vei găsi o varietate de modele de bijuterii din argint și carneol: de la brățări și cercei, la broșe, inele și pandantive care provin din țări și culturi diverse, dar pe care le unește atracția pentru această piatră specială.

Pentru cei care țin cont de alegerea bijuteriilor cu pietre în funcție de zodie, carneolul este piatra zodiei Fecioară, însă se crede că este norocoasă și pentru alte semne zodiacale, precum Berbec sau Scorpion.

Indiferent de stilul tău, o bijuterie de argint cu carneol poate fi purtată atât la o ținută casual, cât și una de ocazie. Dacă stilul tău este smart-office sau dacă lucrezi într-un mediu cu un cod vestimentar mai strict, poți purta bijuterii fine, discrete, dar de efect.

inel subtire din argint si piatra carneol

Poartă Inelul Tirupati din argint și carneol, pentru un look fin, prețios și delicat.

Poți asorta, de pildă, un inel simplu din argint și carneol, precum cel de mai sus, cu o pereche de cercei cu șurub și carneol în aceeași nuanță cu inelul, lucru care va da ținutei tale acea notă esențială de eleganță.

cercei cu surub din argint si carneol

Tușa de eleganță feminină: cercei-floare cu șurub, din argint și carneol, lucrați în India.

Dacă stilul tău este mai casual, ai putea purta un pandantiv cu carneol pe un lanț de argint de cincizeci sau șaizeci de centimetri, care să se așeze bine la gât și care completează perfect orice cămașă sau pulover cu decolteu în V. Pentru un look sexy, adaugă și o brățară de picior din argint.

Când însă vine vorba despre ținutele pentru evenimente speciale, o rochie simplă și elegantă are nevoie de accesorii mai mari, dar la fel de feminine.

De pildă, o brățară statement din argint și carneol din Afganistan este o piesă nu doar frumoasă, dar și una foarte specială, care va stârni cu siguranță admirația celor din jurul tău.

Și atunci când porți o bijuterie statement nu mai ai nevoie decât, poate, de niște cercei mici cu șurub asortați, ca să ai o ținută impecabilă.

Alege-ți bijuteria din carneol preferată!

Indiferent dacă te-au cucerit semnificațiile carneolului, una dintre cele mai iubite pietre în Antichitate, sau culoarea intensă, fermecătoare, un lucru este cert – bijuteriile din carneol îți conferă o alură vibrantă și caldă, care subliniază natural feminitatea persoanei care o poartă.