Despre Piatra Lunii, simbol al echilibrului: origine, semnificații și proprietăți ale bijuteriilor cu piatra lunii

Luna a fascinat dintotdeauna pământenii ca o regină a nopții, a mărilor și oceanelor. Atracția ei gravitațională a dat naștere mareei, fenomenul care reglează mișcarea continuă a apelor, fapt care a dus la apariția vieții pe Pământ acum mai bine de 3 miliarde de ani.

Fără misterioasa lună, ritmul vieții și-ar pierde echilibrul, iar întreaga planetă s-ar schimba dramatic. Așadar, e firesc ca oamenii să fie cuceriți de mii de ani de strălucirea specială a lunii, simbol cosmic al armoniei celeste, iubit de filosofi și savanți, de poeți și romantici.

Iar când vechile civilizații au descoperit o piatră care le amintea de frumusețea și misterul ei, i-au dat numele de Piatra Lunii și au început să o poarte montată în argint sau aur, ca pe o mică părticică din astrul ceresc.

Cercei din argint si piatra lunii naturala, plini de semnificatii

Poartă acești cercei indieni din argint și piatra lunii, pentru un plus de finețe și feminitate.

Ca și perlele, piatra Lunii, simbolizează ființa deplină: emoție și intelect, conștient și subconștient, fiind în principiu o piatră a echilibrului și stabilității.

Este și motivul pentru care piatra lunii este considerată și astăzi o bijuterie splendidă și un talisman protector, echilibrant, purtând o parte din efectele lunii.

Piatra lunii este și una dintre cele mai iubite pietre de către noi, la Metaphora, datorită efectelor optice spectaculoase și a simbolisticii sale interesante. Și ne bucură faptul că multe cliente ne împărtășesc pasiunea pentru această gemă specială.

Despre piatra lunii există multe legende frumoase, iar astăzi poți afla mai multe despre proprietățile sale fizice și metafizice, despre simbolistica sa în diferite culturi, dar și care sunt efectele bijuteriilor cu piatra lunii asupra purtătorului.

Origini: ce este și de unde provine Piatra Lunii?

Piatra lunii este un silicat de potasiu din grupul de minerale numit feldspați cu o culoare perlată și o strălucire opalescentă. Ea are o duritate medie, de 6,5 pe scara Mohs și se mai numește și hecatolit.

Mai rar, ea poate fi numită și adular, termen care derivă din cuvântul adularescence care reprezintă un fenomen optic de refracție a luminii care se întâlnește la feldspați.

Astăzi, piatra lunii se extrage din mai multe țări din întreaga lume, printre care în special India și Sri Lanka, dar și Mexic, Madagascar, Australia, Alpii Austriei și Norvegia.

Piatra lunii este folosită de milenii în bijuterii, pe toate continentele. Romanii erau mari admiratori ai ei, crezând că ar fi luat naștere din razele solidificate ale lunii pline și că poartă puterile benefice ale astrului ceresc.

Atât romanii, cât și vechii greci o asociau cu zeitățile, fapt pentru care bijuteriile cu piatra lunii erau foarte populare atât în Roma, cât și în Grecia Antică. Romanii asociau piatra lunii cu Diana, zeița vânătorii, naturii, fertilității și a lunii, deci cu puterea feminității și a intuiției, a viselor și a emoțiilor, iar grecii cu Afrodita, zeița iubirii, și Selena, zeița Lunii, cea purtată printre nori într-o caleașcă de argint.

În istoria recentă, piatra lunii a devenit foarte populară în perioada Art Nouveau, la începutul sec. XX, când celebrul bijutier francez René Lalique alături de alți bijutieri ai vremii a creat un număr impresionant de bijuterii în care au folosit splendide exemplare de piatra lunii.

Tipuri naturale de Piatra Lunii

În general, există două tipuri naturale. Vorbim de rainbow moonstone, care are nuanțe din culorile curcubeului (roz, bleu, galben), o spărtură neregulată, așchioasă, efect de irizație și un luciu mai degrabă sticlos, cum sunt bijuteriile noastre cu piatra lunii din colecția Metaphora.

Și de grey moonstone, care are nuanțe de gri și alb mult mai lăptoase, cu luciri mătăsoase de perlă și care reflectă lumina mai mult decât cea rainbow.

piatra lunii proprietati

Noi la Metaphora importăm bijuterii din argint cu piatra lunii din India, cel mai mare producător de pietre semiprețioase din lume. Cele mai multe conțin varietatea rainbow, însă am avut și inele din argint cu piatra lunii gri, care are o eleganță aparte, dar este ceva mai rară.

Ca orice piatră naturală, netratată, fiecare caboșon de piatra lunii va avea nuanțe și irizații unice ale acelei geme specifice. Am putea face o comparație între unicitatea pietrelor veritabile și amprentele umane. Deși foarte asemănătoare, amprentele noastre sunt unice și irepetabile, precum pietrele naturale, care pot semăna foarte mult între ele, fără însă a fi identice

Am putea spune și că fiecare bijuterie Metaphora cu piatra lunii este unică și irepetabilă din punctul de vedere al pietrei naturale, pentru că aceasta este mereu ușor diferită.

Cum recunoaștem Piatra Lunii naturală de Opalit (sau alte variante sintetice)?

Ideal ar fi să observăm piatra lunii în lumină naturală, dar nu în plin soare, pentru că atunci intensitatea lumii ne-ar putea împiedica să vedem detaliile pietrei.

Ca orice piatră semiprețioasă veritabilă, netratată, piatra lunii are nuanțe și incluziuni neomogene, asimetrice, naturale.

Fiind o gemă translucidă, ea permite privirii să treacă de suprafață, să intre în profunzimea straturilor de feldspat și să vadă incluziunile și nuanțele din interiorul caboșonului. La o privire atentă, piatra lunii are profunzime, joc de culori, irizații care se schimbă la mișcare și în funcție de lumină.

La o piatră artificială, însă, cum ar fi cazul opalitului, privirea nu poate trece de stratul exterior al acesteia. Opalitul imită în primul rând opalul, după cum îl trădează și numele, dar poate fi adesea confundat și cu piatra lunii, pentru că suprafața lui are nuanțe lăptoase și mici sclipiri care pot induce în eroare.

Bijuteriile Metaphora conțin numai pietre naturale, netratate, de aceea nu veți găsi opalit sau alte imitații în colecția noastră.

Bijuterii din argint cu piatra lunii, pline de semnificatii si proprietati benefice

O combinație regală de ametist și piatra lunii: set cercei și pandantiv indian Salem.

Semnificațiile Pietrei Lunii, în diferite culturi

Provenind în general din India sau Sri Lanka, misterioasa piatră a lunii a fost apreciată timp de secole în întreaga lume. În India, piatra lunii a fost mereu considerată o piatră sacră, cu o semnificație aparte pentru îndrăgostiți, ea fiind până astăzi un dar de nuntă tradițional, care ar aduce armonie în cuplu.

În India, piatra lunii este o piatră sacră și divină, care liniștește, calmează spiritul și accentuează feminitatea, în timp ce atenuează aspectele masculine ale personalității. Nu este o piatră exclusiv feminină, ea echilibrând energiile masculine cu cele feminine.

În Antichitate, cei care își căutau iubirea adevărată țineau o bijuterie cu piatra lunii în mâini, în timpul lunii pline, imaginându-și cum dragostea va veni spre ei. O purtau tot restul ciclului lunar, pentru ca vraja să aibă efect. Tot legendele spun că doi oameni care poartă piatra lunii se vor îndrăgosti cu pasiune, când luna apare pe cer.

Piatra lunii a fost folosită timp de secole ca o amuletă protectoare și pentru călători, în special pe mare. În India, se considera că efectele pietrei lunii sunt benefice pentru somn și viziuni. Datorită reflexiilor sale, se credea că piatra lunii adăpostește un spirit bun și puternic, fiind folosită de mistici în meditație și ritualuri spirituale.

În țările arabe, femeile poartă deseori piatra lunii cusută în vestimentație, fiind o piatră simbolică pentru fertilitate.

Efectele și proprietățile terapeutice ale bijuteriilor cu Piatra Lunii

Una dintre cele mai feminine și misterioase pietre semiprețioase, piatra lunii alb opalescentă este expresia energiei feminine yin și are efectul calmant și liniștitor al Lunii. Iar aspectul său versatil o face o alegere minunată pentru bijuterii, în orice moment al zilei.

Inel masiv din argint si piatra lunii naturala, lucrat manual in India

Clasic și elegant, inelul indian din argint și piatra lunii Chanda te va cuceri imediat.

Pentru persoanele care adoră să poarte bijuterii cu pietre semiprețioase în funcție de zodie, piatra lunii este considerată piatra zodiei Rac și a zodiei Fecioară.

Strâns legată de astrul nopții, piatra lunii are caracteristici similare: activează puterea intuitivă și energia introspectivă, vindecătoare. Din timpuri străvechi, efectele sale au fost considerate benefice pentru reglarea sănătății sexuale, hormonale și reproductive a femeilor.

Însă le poți purta în orice moment dorești să adopți un look diafan și elegant. O pereche de cercei micuți sunt perfecți pentru un plus de stil într-o ținută lejeră, iar un inel statement din argint îți va pune în valoare feminitatea.

Combină un astfel de accesoriu cu piatra lunii cu o brățară de picior, din argint (sau mai multe!), cu fir colorat sau în model indian, pentru un look absolut senzual, de vară.

Bijuteriile cu piatra lunii ar avea proprietăți terapeutice și pentru chakra plexului solar, care guvernează puterea personală, creșterea și dezvoltarea, și chakra celui de-al treilea ochi, care guvernează Sinele, intuiția și simțul observației, puntea dintre emoții și intelect, fizic și metafizic.

Conform principiilor feng shui, piatra lunii purtată aproape de inimă insuflă calm și relaxare, iar purtarea ei în timp ce lucrăm ar stimula creativitatea și viziunea necesare în carieră.

Alege bijuterii cu Piatra Lunii, create de artizani

Ai atât de multe motive pentru care să porți bijuterii cu piatra lunii! Fie că le alegi pentru semnificația sau frumusețea cuceritoare, Metaphora te așteaptă cu modele de bijuterii autentice, lucrate manual de artizani din India.

Bijuteriile cu piatra lunii echilibrează și ne încurajează să îmbrățișăm ritmurile naturale ale vieții, să acceptăm schimbările în loc să ne împotrivim lor și să ne deschidem spre noi începuturi, purtând frumosul.