Una dintre cele mai multidimensionale culturi din lume, India excelează în atâtea domenii, încât simți că suprapopularea are, totuși, un sens.
Aici își au originea piperul, cardamomul, șofranul și unele dintre cele mai apreciate condimente din lume; aici s-au născut cele mai vechi religii, medicina ayurveda și yoga; aici se vorbesc 22 de limbi și, totodată, de aici se exportă cele mai multe produse petroliere, pietre și metale prețioase, în toate colțurile Occidentului.
Și tot India este leagănul unei spiritualități care atrage de mii de ani oameni din toata lumea și din toate culturile, și a cărei identitate stă, paradoxal, în diversitatea de credințe, filosofii, tradiții și simboluri transmise de la civilizațiile vechi, din Valea Indului.
Dar unul dintre cele mai extraordinare aspecte ale sale este moștenirea sa prețioasă – astăzi India este singura țară în care tradiția bijuteriilor a continuat neîntrerupt în ultimii 5000 de ani și unde se lucrează și acum aceleași bijuterii pe care le vedem purtate de Buddha și de zecile de zeitățile hinduse.
Noi, la Metaphora, am ajuns in India în căutarea celor mai frumoase bijuterii etnice, gravate cu aceste simboluri spirituale chiar de artizanii bijutieri locali.
Pe lângă bijuteriile lor tradiționale, culese din orașele arse de soare din Rajasthan sau din aglomeratul Delhi, iată ce am descoperit despre India și culorile sale prețioase, dar contrastante.
Leagănul străvechi al culturii hinduse
Cea mai veche religie a umanității s-a născut în India acum peste 4000 de ani și a devenit, într-adevăr, o cultură. Dincolo de-a fi doar un sistem de credințe, ritualuri, filozofii, tradiții care influențează și azi societatea indiană, hinduismul este un mod de viață.
Hinduismul este doar unul dintre multele concepte religioase care coexistă în India. respectiv budism, jainism și sikhism. Hinduismul formează împreună cu ele așa numitele religii dharmice, născute în spațiul indian străvechi și care ghidează zilnic viețile oamenilor.
Acest fel de-a trăi, reflectat în ritualuri religioase zilnice, cântece, ceremonii și pelerinaje, ghirlande de flori și ofrande, băi sacre în râul Gange, dansuri nupțiale și festivaluri pline de culoare atrag milioane de persoane spirituale, dar și foarte mulți turiști.
Jaipur, Agra și Delhi, Triunghiul de Aur al descoperirii Indiei
Când vrei să întâlnești cultura și civilizația indiană, cu siguranță vei începe cu The Golden Triangle, circuitul turistic care conectează capitala Delhi cu Agra și Jaipur.
Jaipur, sau the Pink City, cum e numit în toate ghidurile, s-a extins enorm și astăzi este o metropolă ultra populată. Orașul vechi e și el foarte aglomerat, ca orice loc din India, dar are un farmec aparte, datorită beției de culoare care se revarsă din orice colțișor.
Orașul Roz este azi de un ocru roșiatic sau portocaliu, dar străzile pitorești sunt pline de culoare, de viață, de mirosuri condimentate, de zâmbete până la urechi. Iar rozul, culoarea ospitalității în India și motivul pentru care orașul a fost vopsit în roz în cinstea vizitei Prințului de Wales, în 1876, îl vei regăsi din abundență mai ales pe sariuri, în nuanțe tari, irezistibile.
Apoi New Delhi, un oraș al paradoxurilor, în care culorile contrastează cu praful, mizeria cu luxul și zonele verzi spațioase cu adevărate furnicare în care te pierzi ca în labirint.
Fiind unul dintre cele mai populate orașe din lume, cu 19 milioane de locuitori, și traficul în Delhi este sufocant ‒ sute, mii de mașini, autobuze, ricșe, biciclete și motociclete se întrec în zigzaguri incredibile, la centimetri unele de altele dar și de trecători.
Delhi poate fi un șoc, dar nu și pentru cei care sunt familiarizați cu vânzoleala continuă de pe străzile pline de chioșcuri, tarabe cu fructe, hoteluri, dar și de vaci, sărăcie, biciclete, câini, ricșe și șoferi cu părul vopsit cu henna roșie, culoare, praf și multă gălăgie.
India atrage și prin edificiile și bijuteriile arhitecturale și culturale din orașul Agra, precum mausoleul Taj Mahal, simbol al unei mistuitoare povești de iubire, Fortul Agra, fosta capitală care a adăpostit împărații dinastiilor Mughal până în 1638, și Fatehpur Sikri, Orașul Victoriei, toate parte din Patrimoniul Unesco.
Cu oamenii pare să fie cel mai simplu – indienii sunt prietenoși, zâmbitori și… foarte mulți.
Cultura indiană și farmecul contrastelor
India este o splendoare, în special când vorbim de patrimoniul cultural.
Arta indiană
Fiecare regiune are propriul stil și o identitate specifică plină de povești cu eroi și zeități, ceea ce face arta tradițională indiană irezistibilă peste granițe, fie că vorbim de meșteșuguri și pictură, ornamente, dans sau port. Mistice și religioase, motivele și simbolurile etnice sunt transpuse în bijuterii splendide, lucrate cu foarte multă măiestrie.
Dansul indian
El reflectă moștenirea culturală a fiecărei regiuni în parte: dansul Bhangra din Punjab, dansul Dandiya din Gujarat, dansul Bihu din Assam. Toate aceste dansuri tradiționale sunt parte esențială din identitatea culturală a Indiei, săvârșite cu bucurie la nașterea unui copil, nunți, festivaluri sau sosirea anotimpurilor, ca ritualuri firești în viața localnicilor.
Totodată, artiștii sunt foarte atenți să respecte tradițiile și regulile stricte din Nayashastra, tratat sanscrit despre arta spectacolului, scris între 200 î.Hr. – 200 d.Hr, care menționează cele opt dansuri clasice indiene:
- Bharatnatyam din Tamil Nadu, cel mai vechi dans indian religios
- Kathakali din Kerala, care implică și costume elaborate și măști colorate
- Kathak din nordul, vestul și centrul Indiei, inspirat de povestitorii și barzii Indiei antice
- Mohiniyattam din Kerala, un dans solo grațios, realizat doar de femei
- Kuchipudi din Andhra Pradesh, dans dramatic, care include și voce
- Oddisi din Odhisa, dans al dragostei și senzualității poetice
- Manipuri din Manipur, un dans dramatic și romantic, plin de ritualuri
- Sattriya din Assam, dans cu origini în mănăstirile din Assam
Aceste dansuri clasice, atât de importante în identitatea Indiei, spun povești transmise din generație în generație, care au ca temă tradițiile și mitologia indiană.
Bucătăria indiană
Este una dintre cele mai variate și complexe, oamenii onorând mâncarea, cât și ritualul de preparare a deliciilor. Dar probabil aspectul cel mai interesant al artei culinare sunt cele șase gusturi: dulce, acru, sărat, amar, înțepător și astringent.
Pe lângă acestea, poți întâlni și clasificarea ayurvedică: sattvic purifică și calmează (alimente neprocesate), rajasic energizează și agită (produse animale și condimentate, înțepătoare) și tamasic produce emoții negative (mâncarea procesată, alimentele prea coapte, alcoolul).
Cinematografia indiană
Cea mai cunoscută reprezentare a industriei de film este faimosul Bollywood, un adevărat imperiu care a influențat puternic societatea indiană din anii ‘30 până azi.
Nu toate filmele indiene sunt făcute la Bollywood, însă multe producții de tip Bollywood au devenit celebre în toată lumea datorită exploziei de culoare, muzică și dans ridicate la rang de artă. Impresionant este și faptul că India este cel mai mare producător mondial de filme de lung-metraj.
Castele sociale
În India, la populația predominant hindusă există un sistem de caste care divizează populația în funcție de origine și de ocupație: printre cele mai cunoscute caste sunt Brahmanii (preoți, cărturari), Ksatriya (războinici, lideri), Vaisya (negustori, artizani) și Sudra (muncitorii, slujitorii).
Cu toate că această discriminare socială a fost eliminată constituțional în 1950, ea este încă foarte prezentă cultural, social și are o importanță covârșitoare mai ales în mediul rural.
O întreagă cultură feminină a bijuteriilor indiene
Cum spuneam mai devreme, o parte din farmecul Indiei se datorează fără îndoială celor mai bine de 5000 de ani de tradiție a bijuteriilor.
Modelele s-au mai modificat în urma influențelor invadatorilor, vecinilor sau partenerilor de comerț din istorie, însă, în mare, ele au rămas aceleași: metafore vizuale, purtătoare de simboluri și credințe culturale.
Dovezile sunt abundente, răspândite prin muzee din toată lumea, precum sculptura de mai sus din Muzeul Național din Delhi, de origine din Rajasthan (vestul Indiei), secolul IX d.Hr. O revărsare de brățări, coliere și cercei pe care le vei recunoaște oricând azi, strălucind pe sub sariuri sau în magazinele cu bijuterii locale.
Dar istoria bijuteriilor din India este o extensie a istoriei țării. Apar în artă, în legende și mituri, texte sacre și sculpturi antice, arătând o fascinație unică pentru podoabe colorate, prețioase și sofisticate.
De câteva mii de ani și până în ziua de azi, India a fost și este unul dintre cei mai mari producători (prelucrători) de pietre semiprețioase din lume, cu artizani extrem de pricepuți în prelucrarea pietrelor semiprețioase precum carneolul, agata sau turcoazul sau în fațetarea celor prețioase.
Bijutierii indieni au avut întotdeauna un simț estetic deosebit de fin și tehnici complexe, care le-au permis să sculpteze pietrele în forme sofisticate, pe care le putem vedea și azi în modelele purtate de femei.
Pe parcursul istoriei, tehnicile de lucru folosite în crearea bijuteriilor etnice aveau să avanseze rapid în complexitate, varietate și delicatețe, în timp bijuteriile devenind accesibile tuturor, bogaților dar și celor mai puțin bogați, femeilor și bărbaților deopotrivă (până atunci, erau create doar pentru decorarea idolilor și a templelor).
Bijuteriile etnice fac parte din costumul lor tradițional al femeilor unui grup etnic. Ele au în primul rând rolul de a reflecta apartenența la comunitate a purtătoarei. A doua funcție a bijuteriilor este una de investiție și de afirmare a unui statut social.
Dar poate cel mai important rol al bijuteriilor are legătură cu superstițiile grupului etnic căruia îi aparțin, toate bijuteriile fiind considerate amulete sau talismane.
Rolul bijuteriilor este în primul rând acela de a genera lucruri pozitive, respectiv să poarte noroc, să vindece, să aducă fertilitate sau prosperitate. În același timp, ele trebuie să protejeze de cele rele, de accidente, invidie, deochi, motiv pentru care sunt mereu purtate aproape de corp.
Se poate spune deci că toate speranțele și temerile vieții se regăsesc în obiectele de podoabă ale Indiei.
În secolele 19 și 20, cultura străveche a bijuteriilor din India nu a putut decât să se transforme și mai mult, asimilând și influențele bijuteriile victoriene ajunse în India odată cu Imperiul Britanic, la jumătatea secolului 19.
Dacă ajungi în India și dorești să descoperi poveștile și frumusețea ornamentelor indiene, o vizită la Muzeul Național din New Delhi este obligatorie. Acolo vei găsi cea mai mare colecție din țară, cu modele din fiecare regiune și perioadă.
De asemenea, poți regăsi modele originale și unice, lucrate de artizanii lor locali, și în colecția Metaphora de bijuterii din India, în serie limitată.
Portul tradițional al femeilor indiene, o bijuterie în sine
Portul feminin indian este absolut spectaculos datorită culorilor exuberante ale sariurilor și bijuteriilor strălucitoare. Galben, roz intens, portocaliu și roșu sunt culorile care înviorează totul în jur și le dau un farmec care te va însoți multă vreme. Multe elemente ale portului tradițional fac parte din patrimoniul cultural UNESCO.
Cu siguranță știi acel punct roșu, pictat pe frunțile femeilor indiene. Se numește bindi și este un simbol hindus ce semnifică „al treilea ochi” care ține la distanță ghinionul, și a șasea chakră, simbol al intuiției și înțelepciunii. Bindi este purtat doar de femeile căsătorite.
Sari-ul (sau saree) este costumul tradițional indian pe care femeile îl poartă zilnic și care a reușit să cucerească și Occidentul, datorită splendorii modelelor, dar și a culorilor. Fiecare sari este o adevărată operă de artă din mătase naturală, țesut, vopsit și pictat integral manual de artizani prin tehnici tradiționale complexe și extrem de minuțioase, iar pentru un eveniment special mătasea sariului este decorată cu fire de aur sau alte ornamente prețioase – în funcție de statutul purtătoarei, dar și de ocazie. Un sari special este cel purtat la nuntă, care tradițional este roșu, brodat cu fir de aur.
Modelul de sari diferă de la o regiune la alta, dar peste tot se poartă cu choli, o bluză scurtă, un top, care lasă la vedere abdomenul (acoperit ulterior cu o esarfa generoasă care se poartă peste un umăr). De obicei, femeile căsătorite poartă acest costum, creat din 7-8 metri de mătase colorată.
Salwar kameez este portul tradițional al femeilor necăsătorite, mai ales din regiunea Punjab (nordul Indiei). Include o pereche de șalvari și o tunică (sau o cămașă lungă).
Dupatta este o eșarfă purtată ca accesoriu de orice femeie, fie la sari, fie la salwar kameez.
Pentru bărbați, echivalentul sari-ului este dhoti, un tip de sarong, pantaloni largi creați dintr-un material lung înfășurat în jurul taliei, în nuanțe albe sau crem, ce semnifică respect și demnitate. Această ținută se poartă în anumite regiuni din India doar la ceremonii sau la nuntă ori în ocazii formale, în timp ce în alte zone este un port cotidian.
Ce rol joacă bijuteriile în portul tradițional?
Ornamentele indiene sunt un accesoriu esențial nu doar pentru frumusețe, cât pentru simbolurile lor valoroase. De cele mai multe ori, bijuteriile sunt cadouri primite cel mai adesea la nuntă, astfel devenind un simbol al statutului.
Printre cele mai cunoscute podoabe tradiționale se numără:
- Maang tikka, un lanț cu pandantiv purtat pe frunte din cele mai vechi timpuri, în special de mirese, care simbolizează uniunea dintre feminin și masculin,
- Nath – inelul de nas, un accesoriu cu atât mai valoros cu cât este decorat cu pietre semiprețioase, purtat pentru a arăta statutul special,
- Bajuband și vanki, acele brățări purtate pe braț chiar și de către bărbați,
- Kamarbandth, o centură în talie decorată cu pietre care poate fi extrem de grea și care este asociată cu senzualitatea,
- Mangalsutra sau thaali, un colier format din mărgele negre și aur, purtate în special de femeile măritate, care simbolizează uniunea și înțelegerea reciprocă
- Payal, brățările de picior din argint, cu clopoței sau detalii, oferite în special fetelor
- Kangan, brățara tradițională indiană din aur sau argint.
- Cerceii Jhumka, care au o formă de clopoțel de care atârnă biluțe jucăușe, o piesă populară în cultura indiană. Clopoțelul seamănă și cu o umbrelă, simbol budist de bun augur pentru purtător, care se credea că protejează de forțele malefice.
Dincolo de valoarea estetică și spirituală a bijuteriilor, acestea sunt și o investiție financiară sigură, mai ales pentru femeile indiene, ale căror avere a fost mult timp controlată de familie (odată cu modernizarea, femeile au devenit mai independente).
Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri în India, din care să te inspiri
Namaste!
Una dintre cele cinci forme de salut tradițional este namaste, care se traduce prin Mă închin ție, cu palmele lipite în dreptul pieptului, și care se practică de hinduși cu scopul de a reduce ego-ul la întâlnirea cu celălalt și de a arăta respect și armonie, unele dintre valorile Indiei.
Tradiția bijuteriilor
Așa cum am povestit, ornamentele prețioase sunt de nelipsit în portul tradițional al femeii în India, iar bijuteriile pe care aceasta le poartă la nuntă sunt poate cele mai opulente și cele mai numeroase pe care aceasta le va purta vreodată în același timp.
Există și bijuteriile spirituale, strâns legate de zeii hinduși, ca simbol al binecuvântării și protecției din partea acestora.
Dacă aurul simbolizează bunăstarea și prosperitatea, argintul protejează de magie și emoții negative, aduce vise frumoase și reprezintă feminitatea și maternitatea.
Familia rămâne aproape
În cultura indiană, multe familii obișnuiesc să locuiască împreună într-un număr mare, de la părinții mirilor, la copii și rude. Este o tradiție care susține rolul familiei și care ajută în managementul stresului și al dificultăților sociale.
Tradiția aurului dispare
Până nu demult, bijuteriile din aur erau oferite în dar la naștere, la nuntă sau în timpul festivalurilor religioase, de obicei de către bărbați (tatăl sau soțul, de exemplu), iar cheltuielile norei erau controlate de soacră.
Astăzi, însă, multe indience moderne își cumperă singure bijuterii din argint pentru propria plăcere, în condițiile în care și prețul aurului crește, iar societatea se schimbă.
Vaca, un animal sacru
Este bine știut faptul că vaca este considerată un animal sfânt în cultura indiană, ca simbol maternal, al recompensei oferite de Mama Pământ. Apare și în reprezentările artistice alături de zeități, iar în scrierile vedice apare obligația de a proteja și hrăni aceste animale care oferă resurse prețioase localnicilor.
Festivalurile
În India, nu există sezon fără un festival care să celebreze o sărbătoare. Tocmai pentru că este o țară atât de diversă, există ceremonii religioase și festivaluri pentru fiecare ocazie, fiecare anotimp și zeitate. Ele sunt și cele care atrag milioane de turiști în țară.
Printre cele mai cunoscute se numără Diwali, Festivalul Luminilor, care are loc la sfârșit de octombrie sau început de noiembrie ca triumf al luminii asupra întunericului; Festivalul Holi sau festivalul culorilor adus chiar și la noi, care are loc în martie și simbolizează victoria binelui asupra răului; Ganesh Chaturthi, care ține zece zile și este dedicat zeului cu cap de elefant, simbol al îndepărtării obstacolelor din viața adepților.
Există însă foarte multe alte festivaluri pe parcursul unui an, fiecare dedicat câte unui zeu hindus.
Căsătoriile aranjate
Cu toate că poate părea surprinzător, căsătoriile aranjate sunt adesea acceptate de ambii miri. Ele sunt o tradiție străveche, acceptată de populația indiană conservatoare și modernă deopotrivă, în care părinții analizează și aleg soțul potrivit pentru fetele lor. Acest lucru încă se practică pentru că există convingerea că părinții pot alege ce e mai bine pentru viitorul fetelor, mai ales din punctul de vedere al siguranței – dar asta nu scoate din calcul un mariaj din dragoste.
Simbolurile religioase
Ca țară a tradițiilor și ritualurilor pe care oamenii le respectă întocmai din generație în generație, din cele mai vechi timpuri, este imposibil să nu găsești la tot pasul un semn sau un simbol spiritual, care are o semnificație importantă, cum este Yoni, simbolul feminității:
Spre exemplu, păunul indian este pasărea națională, în timp ce lotusul este floarea națională, așa cum le vei regăsi ca simbol în bijuteriile etnice.
La fel, vei descoperi și simbolul elefantului, animal de patrimoniu național, cât și simbolul șarpelui.
Vei mai regăsi statuete și reprezentări ale lui Buddha și ale zeităților hinduse, dar și cele Opt Simboluri de Bun Augur în budism (prezent în india de asemenea): o umbrelă albă, o scoică, o vază de tezaur, un stindard de victorie, roata dharma, o pereche de pești de aur, nodul infinit (același ca nodul celtic) și floarea de lotus.
Întreaga Indie e o metaforă a vieții și diversității în toate sensurile și cu toate paradoxurile sale. Și, aproape precum credința în reîncarnare a religiilor originare în India, orice vizită aici se poate resimți ca o renaștere.
E țara în care ne întoarcem iar și iar în călătoriile Metaphora, tocmai pentru a-i afla mai multe din taine, din învățăminte și, bineînțeles, pentru a aduce în România noi modele de bijuterii indiene autentice și talismane prețioase.
Descoperă întreaga colecție Metaphora de bijuterii din India, pline de simboluri, în serie limitată și lucrată unicat de artizanii locali indieni.