De un albastru intens și nobil care taie răsuflarea, Lapis lazuli este astăzi o piatră la fel de iubită, dorită și purtată cu plăcere, așa cum era și acum 7000 de ani.
Atunci când ai o bijuterie cu lapis lazuli, e ca și cum porți o parte din cerul înstelat cu tine. Albastrul său evocă puritatea și puterea apelor adânci, insuflând o stare de calm și de eliberare care parcă anulează orice negativitate, frică sau limită autoimpusă.
Tocmai datorită acestor asocieri, lapis lazuli a fost supranumită piatra Cerului sau piatra Adevărului, fiind una dintre cele mai vechi și mai iubite geme din lume.
Chiar și numele său are o etimologie care îi definește povestea: lapis, care înseamnă „piatră” în latină, și lazaward, „cer” sau „rai” în arabă.
Dacă granatul sau ametistul te bucură cu o culoare strălucitoare, lapis lazuli te captivează cu un albastru profund, aproape mistic, cu sclipiri aurii și fine precum constelațiile de stele.
Află mai jos totul despre lapis lazuli și fascinația pentru el, de la proprietăți și semnificații la legendele și calitățile pentru care vei iubi bijuteriile cu această piatră albastră.
Lapis lazuli, proprietăți fizice și utilizări
Piatra lapis lazuli nu este un mineral, ci o combinație de minerale precum lazuritul și mici incluziuni de pirită (de culoarea aurului) – de aici și asocierea cu cerul plin de stele.
Ca proprietăți, lapis lazuli are o duritate de 5-6 pe scara Mohs, este opac și are o compoziție variată (poate include pirită, calcit sau alte minerale), ce îi conferă un aspect aparte, chiar unic.
Deși a fost o piatră extrem de populară în Egiptul Antic, pe teritoriul Egiptului nu există zăcăminte de lapis lazuli. Cele mai apropiate și, de altfel, cele mai mari mine din lume au fost dintotdeauna cele din Afganistan, de unde se extrage lapisul de cea mai bună calitate.
Acest lucru demonstrează îndepărtatele legături comerciale ale vechilor egipteni, încă din vremuri predinastice (cca 5000-3300 î.Hr.).
Piatra lapis lazuli a fost ridicată la rang de cinste în arta bijuteriilor și a machiajului, cât și în artele frumoase, fiind utilizată în mai multe feluri.
Desigur, era prezentă în bijuterii și amulete sacre, dar a fost folosită și ca pudră, precum în celebrul machiaj al Cleopatrei, și colorant pentru veșmintele celor care își etalau astfel statutul de origine divină.
Însă lapis lazuli chiar a fost „piatra magică” pentru egipteni, dat fiind că bijuteriile faraonilor, precum Tutankhamon, Ramses și Hatshepsut, prima femeie faraon din istorie, erau încărcate cu misticul lapis. În toate mormintele din Valea Regilor s-au găsit sute de amulete scarabeu din lapis lazuli, unele gravate cu hieroglife.
Spre exemplu, mai sus poți admira un inel din aur și lapis sub formă de scarabeu, descoperit în Egipt și datând din perioada 1479-1468 î.H.
Dacă îți dorești și tu o bijuterie originală cu lapis lazuli, lucrată manual în țări cu tradiție, aruncă o privire în colecția Metaphora și sigur îți vei găsi modelul ideal.
Lapis a fost folosită și ca pigment (costisitor) în pictură, sub numele de ultramarin. Una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Vermeer, „Fata cu cercei de perlă”, cât și alte picturi renascentiste și icoane celebre au folosit lapis lazuli – inclusiv Michelangelo, pentru frescele Capelei Sixtine.
Despre Lapis lazuli, în poveștile din jurul lumii
Datorită culorii sale regale, „Piatra Raiului” a fost purtată ca însemn de cei cu „sânge albastru”, fie că vorbim de faraoni egipteni sau împărați romani. Pentru egipteni, era o piatră profund spirituală, albastrul fiind dovadă a originii divine – culoarea zeilor, în special a lui Amun, zeul suprem al soarelui (echivalent al lui Zeus).
Această mică statuetă datează din perioada 945-600 î.Hr. și îl înfățișează pe zeul Ptah al capitalei Egiptului antic. Detaliile uimitoare, calitatea și utilizarea pietrei de lapis în sculptură sugerează cele 4 trăsături esențiale ale lui Ptah: este zeul Egiptului de Jos, Maestrul Meșteșugar, zeul Adevărului și zeul Cerului.
O legendă ne spune cum regele Solomon ar fi primit un inel cu lapis lazuli de la un înger, pentru a controla o armată de demoni să-i construiască templul. Alta, de origine babiloniană, povestește despre un copac plin de pietre prețioase și sacre, cu lapis lazuli încolțind în vârf.
Iar în mitologia sumeriană, o avem pe Inanna, vechea zeiță a iubirii, senzualității, fertilității și a războiului, care apare fie plimbându-se în tărâmul morților cu baghete din lapis lazuli, cu care măsura viața unei persoane, fie purtând un colier cu lapis lazuli ca talisman regal protector.
Lapis lazuli este menționat și în Epopeea lui Ghilgameș, cel mai vechi poem epic din lume, originar din Mesopotamia, dar și în cele mai vechi scrieri religioase din Orient.
Lapis lazuli, semnificații și calități spirituale
De la culturile egiptene, persane, chineze, indiene, romane și elene, până la civilizațiile Maya, Inca și aztecă, toate au împărtășit o fascinație continuă pentru această piatră albastră, încărcată cu semnificații și calități benefice.
Asociată cu zeițe precum Inanna, apoi Atena, zeița înțelepciunii, și Venus, zeița iubirii, frumuseții și fertilității (Afrodita în mitologia greacă), lapis lazuli a devenit o piatră a adevărului interior și a onestității, ce facilitează cunoașterea lăuntrică, purificarea și înțelepciunea. Romanii foloseau pudra de lapis și ca afrodiziac, din aceste motive.
Lapis e considerat piatra oratorilor, a scriitorilor și a strategilor, a psihologilor etc., care comunică, spun ce gândesc și transmit cunoaștere. Spre exemplu, judecătorii și preoții egipteni purtau la gât o piatră de lapis lazuli gravată cu cuvântul „adevăr”.
Lapisul este considerat benefic pentru deschiderea chakrelor superioare, legate de comunicare și de conștientizare, protejând împotriva energiilor și emoțiilor negative, care te împiedică să te bucuri de viață.
Obiectele regale erau lucrate cu lapis pentru ca purtătorul lor să fie protejat de soare și de cer atât în viață, cât și după moarte. Cartea egipteană a morților descrie importanța acestor ritualuri de protecție și purificare cu lapis lazuli.
Lapisul este și o puternică amuletă protectoare, care ar ține la distanță spiritele rele și ar stimula clarviziunea și echilibrarea planurilor mental, emoțional, fizic și spiritual.
În China antică, lapis lazuli era una dintre cele șapte comori ale budismului, facilitând pașii spre paradis și fiind asociat cu pacea, bucuria, împlinirea și claritatea mentală.
Dacă te atrag bijuteriile cu pietre semiprețioase în funcție de zodie, află că lapis lazuli este piatra lunii decembrie și este o piatră norocoasă pentru Capricorn, Vărsător, Pești, Săgetător.
Când simți că o bijuterie cu lapis lazuli „vorbește” cu tine și te face să te simți bine, atunci ea este perfectă pentru tine.
Cum porți bijuteriile cu Lapis lazuli?
Fie că vorbim de pandantive, cercei, brățări sau inele, lapis lazuli arată spectaculos montat în argint datorită contrastului divin dintre albastrul intens și argint. Iar un avantaj major este că bijuteriile cu lapis se pretează oricărui stil, nu doar ținutelor sofisticate și elegante.
O brățară fină și elegantă precum acest model original Andhra Pradesh, lucrat manual în India, cucerește cu un splendid caboșon de lapis lazuli, încadrat de doi mici yoni, simbol al feminității în India.
Poți purta modele statement pentru acele ținute de seară în care vrei să te faci remarcată în cel mai elegant mod, fie că vorbim de o brățară opulentă sau un inel masiv cu lapis lazuli.
Bijuteriile mai delicate, precum o pereche de cercei micuți cu lapis sau un inel din argint de inspirație boho sau vintage vor completa superb un look mai lejer și romantic, plin de feminitate.
Poartă bijuterii cu lapis lazuli pe care le iubești
Iubim pietrele naturale a căror frumusețe atinge suflete, nu doar priviri. Motiv pentru care în colecția Metaphora vei găsi doar modele autentice cu pietre naturale, în serie limitată, lucrate manual de artizani bijutieri în țările de origine.
Bijuteriile noastre cu lapis lazuli te așteaptă să porți frumusețea cerului înstelat, oriunde ai merge. Descoperă inelele, pandantivele, cerceii și brățările preferate pentru a-ți pune în valoare stilul în orice moment.