De un roșu vulcanic și senzual, granatul a fost dintotdeauna o piatră semiprețioasă care stârnește suflete și încălzește și cele mai reci priviri, scânteind ca un foc viu de la care cu greu îți poți lua ochii.
Și pe bună dreptate, în jurul granatului s-au țesut o mie de legende care să-i evoce frumusețea aparte, fiind venerat de mii de ani de regi și războinici, de vindecători și șamani, de îndrăgostiți și prieteni.
Născute în miezul fierbinte al Pământului, granatele au primit calitățile energizante ale acestuia, de la forța de neclintit și curajul de a înfrunta lucrurile negative, la pasiunea, speranța și vitalitatea pe care ți le insuflă strălucirea lor roșie.
Mai jos îți povestim care sunt aceste legende și proprietăți cu care granatele au fost înzestrate, cât și cum pot bijuteriile cu granat roșu să-ți pună în valoare energia feminină și să-ți ofere un look sofisticat.
Proprietățile granatului
Granatul este un mineral din grupa silicaților naturali de calciu, magneziu, fier, mangan sau aluminiu. Este folosit ca abraziv datorită durității ridicate și în industria de prelucrare, dar și ca piatră semiprețioasă de o culoare roșie atrăgătoare (în stare pură și cristalină), în bijuterii.
Densitatea mineralului variază între 6-7,5 pe scara Mohs, iar culoarea variază și ea, de la roșu închis la verde gălbui, negru, dar adesea îl vei găsi în bijuterii ca granat roșu.
Proprietățile granatelor sunt la fel de interesante precum originea fiind răspândite în adâncul scoarței pământului: roci metamorfice, magmatice, produse la presiuni și temperaturi foarte înalte, cum ar fi în urma erupțiilor vulcanice.
Originea sa enigmatică în „focul” Pământului, cât și „călătoria” sa spre suprafață sunt frumos legate de poveștile țesute în jurul acestei pietre semiprețioase.
Legendele pietrelor de granat
Se considera că protejează călătorii aflați pe drum, iar romanii obișnuiau să ofere o bijuterie cu granat prietenilor, soților sau rudelor apropiate care urmau să plece într-o călătorie.
Granatele au fost folosite de mii de ani atât de culturile grecești și romane din Antichitate, cât și de azteci și amerindieni.
Pe de o parte, granatul a fost purtat ca talisman cu o putere protectoare incredibilă. De la regii saxoni și celtici și războinici, la vindecătorii nativ-americani care credeau că granatul îi protejează de răni și otrăvuri.
Granatele au fost purtate și de războinicii creștini și musulmani, dar și de familiile regale – printre care Regele Solomon, dar și Regina Maria a Scoției și Regina Victoria, dând granatei renumele de piatră a războinicilor.
Iar în Egipt, granatele erau folosite acum 5000 de ani ca bijuterii prețioase, dar și în ritualurile de trecere, având calități protectoare și după moarte, nu doar în timpul vieții.
Totodată, erau cunoscute și ca mici cărbuni (din lat. carbunculus) cu proprietăți magice – cum ar fi cea de a face lumină, conform scrierilor medievale și biblice.
O legendă pornește chiar de la povestea lui Noe, care ar fi adus o piatră de granat roșu pe Arcă, ca sursă de lumină în timpul potopului, „mai strălucit noaptea decât ziua, permițându-i lui Noe să facă diferența între zi și noapte”.
Altă legendă aparține mitologiei elene. Hades, zeul morții și al Infernului, se îndrăgostește de frumoasa Persefona, fiica lui Zeus și a Demetrei, pe care o răpește și o duce în Infern. La amenințarea Demetrei, Zeus îl trimite pe Hermes pentru a o recupera, însă, înainte de a o elibera, Hades îi oferă în dar o rodie știind că Persefona, odată ce gustă dulceața semințelor coapte, se va întoarce la el. Tânăra va face acest lucru numai după ce stabilește că va reveni doar pentru trei luni (anotimpul iernii) alături de el, în fiecare an, pentru totdeauna.
Din cele mai vechi timpuri, granatul a fost asociat cu rodiile, atât datorită unor astfel de povești, dar și pentru că numele pietrei este strâns legat de numele lor (granatus în latină e cuvântul pentru „sămânță”, dar și pentru „rodie”).
Granatul roșu: semnificații și simboluri
Multe persoane au asociat, așadar, darul semințelor de rodie cu darul pietrelor de granat, simbol al eternității și al protecției între tărâmuri.
Așa s-a născut credința că granatele sunt ideal de oferi prietenilor și celor dragi în general, ca mărturie a iubirii și a devotamentului. Ele erau oferite și ca talisman ocrotitor celor care călătoreau sau erau separați, dar și ca o promisiune a reîntâlnirii și a atracției eterne între îndrăgostiți.
Similar, este și un simbol al regenerării și transformării, al luminii care călăuzește și al focului vieții, plin de speranță și curaj. Față de alte pietre semiprețioase, granatul pare a avea o legătură între Cosmic și Teluric, între adevăr și imaginație, între sexualitate și dragoste, între prosperitate și stabilitate.
Totodată, exista și convingerea că cei care poartă granate roșii devin îndrăzneți și plini de inițiativă, dar rămân cu picioarele pe pământ și puternici în fața greutăților.
În Europa medievală se considera că granatul ar ajuta la vindecarea melancoliei și a depresiei, fiind un leac pentru slăbiciune. Ulterior, granatul a devenit o piatră care stimulează productivitatea și prosperitatea, succesul material.
Granatul roșu este asociat cu Chakra inimii (anahata, „nevătămat” în sanscrită), considerată centrul empatiei și al compasiunii, iubirii și iertării.
De asemenea, granatul este considerat piatră norocoasă pentru zodiile Vărsător, Berbec, Leu, Scorpion.
Cum poți purta bijuteriile cu granat?
Granatele au avut perioada lor de glorie când au fost descoperite în 1500, pe teritoriul Regatului Boemiei (Cehia de azi), care a devenit un mare producător de bijuterii cu granate. Artizanii de atunci le prelucrau în forme rotunjite, pentru a reda o imagine strălucitoare, asemănătoare semințelor prinse în rodii.
Ulterior, granatele au fost populare și în era Victoriană mai ales fațetate, pentru și mai multă eleganță. Astăzi, în bijuteriile din argint se montează în egală măsură granate caboșon sau fațetate.
Și astăzi, accesoriile cu granate, în special cele din argint, sunt irezistibile (au un contrast frumos cu roșul pietrei). Poartă-le vara cu ținute romantice, în culori pastel, pentru a lăsa bijuteriile cu granat să-și etaleze frumusețea.
Vara, poți merge pe o combinație seducătoare formată din două brățări de picior din argint, alături de o pereche de cercei statement cu granate.
O pereche de cercei micuți cu granate se potrivește de minune și ținutelor casual sau office de toamnă, în tonuri neutre, pentru a adopta un look chic și pregătit de noi provocări.
Totodată, o bijuterie cu granat poate fi un cadou minunat pentru o prietenă sau o femeie care ilustrează chiar aceste calități deosebite ale granatului.
Bijuteria cu granat care aprinde pasiunea pentru viață
Chiar dacă nu mai privim aceste pietre ca pe niște obiecte magice cum o făceau anticii, simbolistica granatelor sporește și mai mult frumusețea și puterea lor de atracție. Descoperă colecția Metaphora de bijuterii cu granat, lucrate manual de artizani în inima culturilor cu tradiție, și alege piesa care îți inspiră pasiune!