Unele dintre cele mai vechi pietre semiprețioase din istorie, agatele au făcut parte din viața marilor civilizații ale lumii în primul rând datorită rolului lor amuletic, fiind purtate deopotrivă de mistici și războinici, de agricultori și regi, de intelectuali și artiști.
Un loc special îl ocupă piatra de agat verde, considerat un talisman natural ce poartă forța regeneratoare a naturii în culoarea sa. Este o piatră a stabilității și echilibrului, a forței și a încrederii de sine care a dat naștere multor legende, dar și unor interpretări și semnificații inedite.
Descoperă mai jos care sunt acestea, cât și simbolurile și proprietățile cu care sunt înzestrate bijuteriile cu agat verde și cum le poți purta în mod ideal.
Istoricul pietrei de agat, în culturile antice
Din cele mai vechi timpuri și până azi, piatra de agat a fost utilizată în crearea de sigilii, vase, bijuterii și podoabe, fiind un mineral respectat pentru aspectul deosebit, dar și pentru rezistență.
Termenul de “agat” provine cel mai probabil din greaca veche, derivat din “agathós” care înseamnă: bun, curajos, nobil, cu simț moral și chiar norocos. Numele a fost asociat și cu Acati (Achates), prietenul bun și credincios al eroului Enea din epopeea Eneida a lui Virgil. Toate calitățile enumerate mai sus sunt reflectate și astăzi în simbolistica pietrei de agat.
Unele izvoare atestă existența unor artefacte din agat pe teritoriul Franței din perioada preistorică, 20.000-16.000 î.Hr. Au fost descoperite și multe obiecte din agat datând din Neolitic (10.000-4.500 î.Hr.).
Agatul a fost foarte apreciat în Grecia Antică și în Egiptul Antic datorită frumuseții sale, dar mai ales proprietăților medicinale ale acestuia, fapt pentru care peste secole, agatul s-a răspândit și în Rusia, venind prin țările din Orientul Mijlociu. Agatele au fost populare și în India Antică, fiind purtate montate în bijuterii cu rol protector.
Cea mai cunoscută legendă vorbește despre filosoful grec Teofrast, care ar fi dat denumirea pietrei în secolele 3-4 d.Hr., după numele râului Acate din Sicilia (astăzi, râul Dirillo), unde a descoperit-o.
Simbolurile și semnificațiile pietrei de agat verde
Spre deosebire de semnificațiile ametistului, care se schimbau în timp, cele ale agatelor au persistat în majoritatea culturilor și legendelor de zeci de mii de ani.
Din cele mai vechi timpuri, agatele au fost pietre ale stabilității și rezilienței. Considerate pietre astrale, ele sunt asociate cu creșterea percepției, conștientizarea și ancorarea în realitate. Considerat o adevărată ancoră spirituală, agatul deschide mintea spre noi perspective prin echilibrarea energiilor pozitive și negative, sporind încrederea, blândețea și acceptarea de sine.
Când simbolistica agatelor se suprapune cu cea a culorii verde, efecte se intensifică. Agatul verde susține cunoașterea adevărului interior și reglează emoțiile. El e asociat cu protecția față de emoțiile distructive și blocajele emoționale, stimulând puterea de decizie și rezolvarea conflictelor.
În istoria ceva mai recentă, în secolul XI, episcopul Marbod de Rennes descria în scrierile sale că agatele te pot face mai prietenos, mai convingător și că îți oferă protecție divină.
Dincolo de credința că puteau vindeca înțepăturile scorpionilor și mușcăturile șerpilor, există multe povești care vorbesc despre puterea lor de a calma mintea și trupul, de a spori puterea războinicilor și a-i ajuta să iasă victorioși.
În Roma Antică, agatul era piatra zeiței Pomona, protectoare a grădinilor și livezilor, iar oamenii lăsau mărgele de agate în grădini, printre plante, pentru protecția acestora. De altfel, o practică medievală era aceea de a le lega mărgele de agat de coarnele boilor, pentru a asigura o recoltă bună.
Babilonienii credeau că piatra de agat ține la distanță trăsnetele, fulgerele și furtunile și că, mai presus de atât, ea protejează sănătatea și insuflă darul vorbirii. Adesea, agatele erau recomandate celor care datorită profesiei lor călătoresc sau au nevoie de abilități de comunicare.
Întâlnim aceleași credințe și în culturile islamice, unde agatul ferește purtătorul de tragedii și de spirite malefice, dar și la magicienii persani, care foloseau agatul pentru a abate furtunile și a se proteja de pericole.
Chinezii antici credeau că purtarea bijuteriilor din agat purifică mintea, energizează chi-ul, (echilibrul Yin și Yang), aduce noroc și mari oportunități, asocieri și mai puternice în cazul agatelor verzi.
Piatra de agat verde este asociată atât cu elementul de foc datorită originii vulcanice, dar și cu pământul, element al stabilității, puterii și susținerii. De aceea, se spune că agatele verzi insuflă puterea de schimbare și echilibrul dintre emoții și corpul fizic.
Agatul verde a fost utilizat și pentru a spori fertilitatea și a evita disconfortul în timpul sarcinii. Se spune și că poate crește puterea de a iubi și de a atrage relații sănătoase.
Agatul verde: proprietăți și calități
În stare naturală, agatul (întâlnit și ca “agată”) se referă la o familie de cristale din dioxid de siliciu (cuarț), mai precis, o varietate de calcedonie din care fac parte și onixul și carneolul.
Piatra de agat are o duritate de 6,5-7 pe scara Mohs și se formează în roci vulcanice sau sedimente metamorfizate, cele mai cunoscute fiind în Brazilia, Mexic, Uruguay, Germania și Statele Unite. Ea se evidențiază prin straturi concentrice sau neregulate, în modele cromatice unice datorate modului în care ionii de fier, nichel, cobalt, cupru sau mangan sunt distribuiți.
Majoritatea pietrelor de agat au culori fade, de aceea ele necesită tăiere, șlefuire și chiar o intensificare a culorii, dar fără a-și pierde calitățile. Ca urmare, agatele pot avea foarte multe culori și chiar contraste uluitoare de alb și negru, alb și roșu, galben și verde.
Duritatea excepțională și proprietatea de a-și schimba culoarea la temperaturi ridicate sunt calități care au dus la prelucrarea agatelor în modele extrem de frumoase și rezistente.
Datorită diversității, aceste pietre semiprețioase au denumiri specifice: de la Agat de Botswana sau Agat de peșteră, la Agat-cetate, Agat cu mușchi, Agat-curcubeu sau Agat de foc.
Bijuteriile cu agat verde, astăzi
Piatra de agat a fost preferată în bijuteriile civilizațiilor din Antichitate, dar și în zilele noastre, fiind una dintre pietrele cele mai des folosite în creațiile celebrei case de bijutieri Fabergé pentru țarii Rusiei. Astăzi, există o mulțime de bijuterii în special din argint, în care sunt montate agate în diferite modele, fie că vorbim de pandantive sau amulete, brățări statement sau cercei.
Pentru persoanele care preferă să poarte bijuterii cu pietre semiprețioase în funcție de zodie, agatul se numără printre pietrele norocoase ale tuturor zodiilor, dar mai ales ale celor din zodia Gemeni, Balanță și Taur.
Bijuteriile cu agate verzi sunt o alegere inspirată pentru orice ținută ai alege, în special dacă dorești un look plin de vitalitate, feminin și echilibrat.
Pentru un look casual, dar de efect, o pereche de cercei din argint și agat verde sunt ideali. Lucrați manual în India de către un bijutier artizan, acești cercei delicați te vor cuceri de la prima vedere cu simplitatea și intensitatea culorii.
Pentru o apariție mai specială în care vrei să accesorizezi o ținută de seară, un set indian de cercei și pandantiv din argint și agat verde îți va reflecta eleganța naturală și feminitatea în cel mai delicat mod.
Iar alături de o bijuterie senzuală, precum o delicată brățară de picior din argint precum cele lucrate manual în India și Thailanda pentru Metaphora, vei avea o alură de zeiță!
Cu aceste bijuterii autentice, care poartă farmecul oriental în fiecare detaliu, vei crea o ținută rafinată cu care vei atrage toată admirația. Îți poți prinde părul într-un coc lejer și poți purta o rochie cu decolteu pentru a lăsa bijuteriile să-ți încadreze frumos chipul.
Alege ușor bijuteria cu agat verde care te inspiră
Orice bijuterie cu agat ai alege, te vei bucura de un accesoriu original și lucrat manual în țări cu tradiție, dar și de o piatră semiprețioasă care îți inspiră o stare de bine, de echilibru și de frumos oricând o porți cu tine. Descoperă colecția Metaphora și alege-ți modelul care te reprezintă!